Rehunäytteen otto

Hevosen tasapainoinen ja oikea ruokinta perustuu hyvään heinään ja ruokintalaskelmaan. Heinän täytyy tietysti olla silmämääräisestikin hyvää. Se ei saa pölistä, ei olla homeessa, eikä jäässä. Heinän täytyy myös olla normaalin lämpöistä, käydessään heinä rupeaa lämpiämään. Kun heinä on todettu silmämääräisesti hyväksi, se näyttää, tuoksuu ja tuntuu hyvältä, on sitä normaalisti turvallista syöttää. Emme kuitenkaan tiedä minkälaiset ravintoarvot heinässä ovat, ennen kuin on tehty rehuanalyysi. Rehuanalyysin avulla voimme laskea ruokinnan oikeanlaiseksi, riippuen hevosen koosta, käytöstä ja iästä. Ruokintalaskelman avulla täydennämme hevosen ruokintaa, energian, valkuaisen, kivennäis- ja hivenaineiden sekä vitamiinien osalta.

Yleensä heinänviljelijä ottaa rehuanalyysit ja niitä onkin aina syytä pyytää heinää ostaessa. Jos näytettä ei ole vielä teetetty, voi ottaa näytteen myös itse. Rehuanalyysi täytyy ottaa erikseen joka erästä. Joten varmista viljelijältä, että hän tuo mahdollisimman kauan samaa erää ja ilmoittaa ajoissa erän vaihdosta. Erä vaihtuu, kun syötettävä heinä on kerätty eri pellolta tai eri aikaan (1.sato / 2.sato) Ota avonaisesta paalista näytettä varten heinää mahdollisimman eri puolilta paalia, myös pinnasta. Säilöheinästä näytettä kerätään n.1kg verran ja kuivasta heinästä 0,3kg = n.2litraa. Näytepusseja saa maitoautoista ja maatalouskaupoista, mutta siihen käy ihan normaali kaupan muovipussi (n.1kg säilöheinää on vajaa kaupan muovipussillinen löyhästi laitettuna). Sulje muovipussi huolellisesti, mahdollisimman tiiviisti. Täytä ja tulosta mukaan laboratorion saatekortti. Muista merkitä eläinlajiksi hevonen, jolloin lasketaanrehun sulan raakavalkuaisen (srv) määrä myös. Lähetä näyte aina alkuviikosta, jotta se ei seisoisi postissa viikonlopun yli.

Suomessa on useampi näytteitä tutkiva laboratorio mm.:
-Viljavuuspalvelu Oy (www.viljavuuspalvelu.fi),
-Valio Oy:n rehulaboratorio (https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Artturi/Rehuanalyysi),
-Suomen Ympäristöpalvelu Oy (www.suomenymparistopalvelu.fi/),
-Eurofins Scientific Finland Oy (www.eurofins.fi/)
-Novalab Oy (www.novalab.fi)

Hevostiimi lähetti näytteen Valio Oy:n rehulaboratorioon Artturi – rehuanalyysiin. Tästä linkistä Valion Artturi lähete. Lähetteen yläreunasta näkee postitusosoitteen. Lähetimme säilöheinää, joten valitsimme Säilöheinäanalyysin. Kirjoitimme käsin sen perään +säilönnällinen laatu. Yleensä säilönnällisen laadun laskeminen onnistuu vain märemmästä rehusta, säilörehusta, mutta ainakin meidän tapauksessamme se onnistui nyt myös säilöheinästä. Lisäksi otimme kivennäis+hivenaineanalyysin (laajemman, sis. kalsium, fosfori, kalium, magnesium, natrium, kupari, mangaani, sinkki ja rauta). Merkitään näytteenottopäivä ja ruokittava eläin (hevonen). Säilörehun korjuupäivää emme tienneet, joten täytimme vain vuoden (2013). Emme myöskään tienneet korjuutapoja ja satoa, mutta tiesimme että heinä oli säilötty ilman säilöainetta ja kanttipaaliin. Nämä kohdat rastitimme ja muut jätimme tyhjiksi.
Vaikka lomakkeessa ei kysytty sähköpostiosoitetta, lisäsimme sen siihen.

Eikä muuta kuin postiin. Muutamassa päivässä jo tuli ensimmäiset vastaukset sähköpostitse, mailiosoitteen lisääminen siis kannatti! Nopeimmin valmistuu normaali heinäanalyysi (kuiva-aine, raakavalkuainen, NDF, D-arvo, sokeri, rehuarvot ja säilönnällinen laatu). Reilu viikko näytteen lähettämisen jälkeen tuli myös kivennäisanalyysi. Lasku tuli myöhemmin postissa, koska otimme heinäanalyysin säilönnällisen laadun kanssa, maksoi perusanalyysi 20,83e ja laaja kivennäis ja hivenaineanalyysi 31,31e. Jos otat normaalin säilöheinäanalyysin (ilman säilönnällistä laatua) maksaa se 13,64e. Suppea kivennäisanalyysi (kalsium, fosfori, kalium) maksaa 9,80e. Edellä mainitut hinnat sisältävät alv 24% ja ovat hinnastosta 12/2013.

Tulokset Artturista tulivat hyvin nopeasti ja palvelu oli ystävällistä. Olimme iloisesti yllättyneitä että tulokset tulivat sekä sähköpostilla että postitse. Ainoana miinuksena voisi sanoa, ettei tuloksissa mainittu vertailun vuoksi tavoitearvoja vertailun vuoksi, vaan ne täytyi erikseen etsiä MTT:n Artturin nettisivuilta.

Seuraavassa Ruokinta osiossa tutustumme rehuanalyysin tulosten tulkintaan.

Artikkelivalokuva: www.heinaa.fi