Maailmankuulu Dr. Andrew McLean on erinomainen luennoitsija, valmentaja ja hevosten kouluttaja, jonka metodien takana on suorastaan lumoava yhdistelmä tietoa hevosen oppimisesta ja biomekaniikasta. Dr. McLean luennoi ja demosi Suomessa lokakuussa pidetyssä 4YourHorse tapahtumassa. Hevostiimin toimittaja kokosi päivän parhaat palat demoesitysten kautta kolmeen artikkeliin.

Ensimmäisessä demoryhmässä oli nuoria 4-vuotiaita hevosia, joiden kanssa Dr. McLean kävi läpi palkitsemista, kantokyvyn testausta ja biomekaniikan perusteita, lue lisää tästä artikkelista.
Toisessa demoryhmässä ratsasti vaativalla tasolla hienosti tänä vuonna pärjännyt Anna Kärkkäinen FWB-hevosella Elves Angel. Annan kanssa Dr. McLean kävi läpi koko Toolboxin ja siihen liittyvät harjoitteet, lue lisää tästä artikkelista.

Kolmas demoryhmä oli esteratsastusta, mikä saattoi osalle yleisöstä tulla yllätyksenä, onhan McLean tunnetumpi kouluratsastuksen puolelta. Dr. Andrew McLean on kuitenkin kilpaillut myös este- ja kenttäratsastuksessa aina kansainvälisellä tasolla asti. Esteratsastuksen demoratsukkona oli Anu Siimes FWB-hevosellaan Celtas Chiriqui.

McLean kertoi demon alussa, että koulu- ja estehevosen tavassa kantaa itsensä on usein eroja. Estehevoselle on toivottavaa olla hieman enemmän ”kädellä”, erityisesti lähestyttäessä estettä. On kuitenkin pystyttävä erottamaan pyrkimisen ja juoksemisen ero. Esteille pyrkiminen on toivottavaa, mutta esteelle juokseminen ei.

HARJOITUS 1: SIIRTYMISILLÄ KEVYEKSI EDESTÄ
Koska Anun hevonen Celtas Chiriqui saattaa olla joskus hieman raskas kädelle ennen estettä, aloitettiin harjoitukset sitä ajatellen käynti-seis-käynti siirtymisillä. Mikäli hevonen nojasi pysäytyksessä käteen käski McLean Anun peruuttamaan välittömästi yhden askeleen verran ja välittömästi myötäämään. Näitä siirtymisiä tehtiin useita nopeasti peräkkäin.
Kun hevonen tuli käyntisiirtymisissä kevyeksi kädelle, siirtyi ratsukko raviin ja jatkoi pysähdysten tekemisiä ravista.
– Laske askeleita niin, että hevosen pysähtyy pyynnöstä neljän askeleen sisään, neuvoi McLean.

Hevosta kiitettiin säästä rapsuttamalla. Kuva Minna Alaspää.

Hevosta kiitettiin säästä rapsuttamalla. Kuvassa Anu Siimes ja Celtas Chiriqui. Kuva Minna Alaspää.

HARJOITUS 2: MAAPUOMEILLA TESTATAAN TAHTIA
Muutamalla ravipuomilla Dr. McLean halusi testata hevosen kykyä kantaa itseänsä. Lähestyttäessä ravipuomeja myötäys ja tarkkailu miten hevonen pysyy myödätessä avuilla. Pysyykö tempo, kiihdyttääkö se, muuttuuko tasapaino? Samaa asiaa voi testata pientä estettä lähestyessä.

HARJOITUS 3: RISTIKKOTESTI
Hevosen toivottiin haluavan kuulolle mahdollisimman pian esteen jälkeen. Tätä Dr. McLean haki harjoituksessa, jossa hevonen pysäytettiin välittömästi esteen jälkeen mahdollisimman kevyellä kädellä, ei repimällä. Anu lähestyi ristikkoa rauhallisessa ravissa ja pyrki pysäyttämään mahdollisimman pian esteen jälkeen. Heti pysähdyksen jälkeen kädellä myötäys ja reilusti sään rapsutusta. Celtas Chiriqui piti selkeästi sään rapsutuksesta ja hyvin pian onnistui pysähdys McLeanin piirtämälle viivalle, mikä oli 6 metriä esteen takana.

HARJOITUS 4: OPETA HEVONEN LUOTTAMAAN KYKYYNSÄ
Dr. McLean piti erittäin tärkeänä sitä, että hevonen osaa käyttää ja luottaa omiin kykyihinsä. Hän kertoi, ettei täydellisessä maailmassa hevosen tarvitsisi koskaan käyttää esteellä vain kykyänsä, vaan hypätessä hevonen käyttää myös tekniikkaa ja liike-energiaa hyväkseen. Kuitenkin tulee tilanteita, missä vauhti hiipuu tai lähestyminen epäonnistuu, jolloin on tärkeää, että hevonen luottaa 100% omiin kykyihinsä.
Tätä harjoiteltiin nerokkaasti hyvin pienellä pystyllä ensin yksinkertaisesti tulemalla esteelle hyvin hitaassa ravissa. Kun hevonen rentoutui, siirryttiin tekemään siirtyminen juuri ennen estettä. Anu lähestyi estettä käynnissä ja siirtyi vain noin 3-4 metriä ennen estettä raviin. Ensin hevonen vaikutti hieman hämmentyneeltä, mutta pian teki rauhallisia hyviä hyppyjä.
Viimeiseksi tässä harjoituksessa ratsukko tuli ravissa kohti estettä, mutta pysäytti vain n 3-4m ennen estettä. Pysähdyksestä suoraan raviin siirtyminen ja hyppy.

anusiimes_pys_071115

Hevonen pysäytetään juuri ennen estettä, pysähdyksestä ravi ja hyppy. Näin hevonen oppii käyttämään ja luottamaan omiin kykyihinsä. Kuvassa Anu Siimes ja Celtas Chiriqui. Kuva Minna Alaspää.

HARJOITUS 5: HELPPO UUSINTAHARJOITUS
Uusintoja varten voi harjoitella myös rauhallisessa temmossa, samalla parantaen hevosen uskoa omiin kykyihinsä. Anu ja Celtas Chiriqui lähestyivät rauhallisessa ravissa pientä pystyä vinosti molemmista suunnista pikkuhiljaa tehtävää hankaloittaen.
– On tärkeää että hevonen oppii lähestymään estettä myös vinosti, niin voitetaan luokkia, kannustaa McLean.

HARJOITUS 6: HYVÄ ESTELAUKKA
Dr McLean kertoi, että luontaisesti hyvän estehevosen tunnistaa siitä, että se pyrkii heti esteen jälkeen takaisin oikeaan laukan tahtiin ja tempoon. Täydellinen esteradan laukan tahti on 110 askelta minuutissa (katso tahdin mittaaminen metronomilla edellisestä artikkelista). Koska (yli 110cm korkea) este aina hidastaa hevosta, niin mikäli ponnistuksessa laukan tahti on 110bpm, on se heti alastulon jälkeen 108bpm.
– Näin laukka saattaa hidastua lähes huomaamatta este esteen jälkeen, ellei sitä korjata, neuvoo McLean.
McLean kehotti harjoittelemaan hyvää estelaukkaa metronomilla, pitäen laukkaa 110bpm tahdissa. Esteitä laukassa lähestyessä pyritään erityisesti kaarteissa pitämään hyvä estelaukka, koska kaarre hidastaa helposti hevosta mikäli ratsastaja ei kiinnitä asiaan huomiota.

anusiimes_vinohyppy_071115

Uusintaharjoituksessa hypättiin vinoja lähestymisiä. Kuvassa Anu Siimes ja Celtas Chiriqui. Kuva Minna Alaspää.

Muista myös esteharjoituksissa kiittää hevosta äänellä ja rapsuttamalla.
– Pidä harjoitukset tarpeeksi yksinkertaisina. Mikäli tehtävä kuulostaa sinusta hankalalta, on se varmasti hankalaa myös hevoselle, muistuttaa Dr. Andrew McLean.

Lähde: 4YourHorse 2015
Kuvat: Minna Alaspää