Viikolla kolme mietimme ratsastajan jalkoja. Niitä jotka heiluvat, hukkaavat jalustimet, kääntävät varpaat ulos, puristavat ja kipeytyvätkin vielä! Jalkojen oikea asento on hyvin tärkeää ratsastuksessa. Jalkojen asennon täytyy olla suoraan painopisteen alla tai muuten ratsastajan tasapaino horjuu ja annamme vääriä painoapuja hevoselle. Usein ylävartalon väärä asento saattaakin johtua jalkojen väärästä asennosta, ratsastaja vain kenties yrittää tasapainottaa istuntaansa nojaamalla liikaa eteen tai taakse.

Jalkoja saattaa olla hankala saada oikeaan asentoon hevosen selässä, jos ratsastajan lonkan koukistajat ovat liian kireät. Tällä viikolla venyttele lonkan koukistajat joka kerta ennen ratsastusta, vähintään kolmesti viikon aikana. Katso venyttelyohjeet tästä.

Katso ratsastuskuviasi tai pyydä arviota jalkojesi asennosta ratsastuksenopettajaltasi tai valmentajaltasi. Istunta – Jalkojen asento artikkelista löydät yleisimmät jalkojen asentovirheet ja keinot niiden korjaamiseksi. Muista että asentovirheiden korjaus saattaa vaatia tuhansiakin toistoja, älä siis lannistu vaikkei jalat viikossa oppisi uudelle paikalleen! Mutta kun nyt aloitat harjoittelun, on tavoitekin lähempänä. Katso artikkelin alhaalta kevyt istunta – harjoitus. Tällä viikolla harjoittele mahdollisuuksiesi mukaan kevyttä istuntaa joka päivä viisi minuuttia käynnissä. Korjaa jalkojen asentoa ja istuntaasi niin, että tasapaino säilyy. Älä ota tuntumaa hevosen suusta, mutta voit hakea tasapainoa esimerkiksi satulan eteen laitettavasta ”kauhukahvasta” tai hevosen kaulan ympäri laitetusta jalustinremmistä. Kevyt istunta käynnissä vahvistaa myös jalkojen lihaksia ja keskivartalon hallintaa.

”Ratsastus on niin paljon tunteesta kiinni, ja tunne on aistielämys ja se on vaikea selittää mikä on aistielämys. Kuten maku tai kuulo tai näkö, jos sitä ei ole itse kokenut, sitä on vaikea selittää.” Kyra Kyrklund

Vaikka oikean fiiliksen selittäminen ja opettaminen on hankalaa, on Kyra siinä kuitenkin ihan mestari! Edistyneemmät ratsastajat voivat katsoa Kyran hyvän harjoituksen jalan asennon ja käytön parantamiseen artikkelista Kyra – Ratsastajan jalka.

 

Paljon ratsastavilla kipeytyy usein selkä, mikä voi johtua myös huonosti venytellyistä takareisistä. Sama voi tapahtua istumatyötä tekeville. Muista säännöllisesti venytellä myös takareidet. Mikäli jalkasi lihakset kipeytyvät tavallisesta ratsastuksesta, on usein syynä liiallinen puristaminen. Muista käyttää pieniä apuja ja rentouttaa jalka apujen välissä.