Kun ensimmäisen viikon venyttelyt ja harjoitteet ovat saaneet ryhdin paremmaksi, jatkamme istunnan harjoittelua liikkeisiin mukautumisen tiimoilta. Liikkeisiin mukautuminen on asia mikä mietityttää ratsastajia alkeistasolta huipulle asti. Varmasti jokainen tuntee välillä olevansa satulassa kuin perunasäkki ja se sulautumisen fiilis kun pystyy mukautumaan hevosen liikkeisiin. Liikkeisiin mukautuminen vaatii rentoa mutta jäntevää istuntaa,  hyvää keskivartalon lihasten hallintaa, sekä rytmitajua.

Mitä oikeasti tarkoittaa rento mutta jäntevä istunta? Jo normaalissa perusistunnassa tarvitaan rentoutta ja staattista jäntevyyttä. Lihasten rentous antaa hevoselle vapauden liikkua rentona ja pehmeänä eteenpäin, kun taas staattinen jäntevyys pitää ratsastajan satulassa ja istunnan paikallaan horjumatta.

 

Tarvitaan paljon harjoittelua, että ratsastuksessa saavutetaan tasapaino rentouden ja jäntevyyden välillä. Oheinen kuva saattaa kuitenkin selventää valmentajan sanomaa (Lähde / kuva : Happy Horse Training)

  1. Rentouta lantio ja anna lantion ja lonkkien liikkua hevosen liikkeen mukana. Tunne istuinluut, mutta älä purista pakaralihaksilla.
  2. Syvät vatsalihakset ja selkälihakset pitävät istunnan vakaana. Tässä tarvitaan keskivartalon staattista jäntevyyttä.
  3. Hartioiden täytyy olla oikeassa linjassa istunnan päällä. Mikäli hartiat ovat liian edessä tai takana vaikuttaa se lantion asentoon ja näin painoapuun. Rentouta rintalihakset ja avaa olkapäät taakse.
  4. Reiden paikka määrittää pohkeen oikean asennon. Rentouta lonkat ja paina reidet alas oikealle paikalleen. Kun valmentaja sanoo jalka alas, hän tarkoittaa tätä. Hyvin usein lonkan koukistajat ovat liian kireät oikean istunnan saavuttamiseksi, muista siis venytellä!
  5. Pidä pohjelihas rentona, anna jalan laskeuta alas.

Ratsastajan täytyy pystyä tahdon alaisesti rentouttamaan ja tarvittaessa jännittämään tiettyjä yksittäisiä lihasryhmiä, ilman että ne vaikuttavat muihin lihaksiin. Eli ratsastajan täytyy voida antaa pohjetta ja rentouttaa jalka ilman, että se kiristää hartioita. Tai ratsastajan täytyy voida jännittää keskivartalon lihaksia, mutta rentouttaa lantion lihakset samaan aikaan. Tämä vaatii paljon tahdonalaista harjoittelua, kunnes osa tulee automaattisesti liikemuistista.

Tämän viikon ensimmäinen harjoitus onkin eri lihasten samanaikainen jännitys ja rentoutus televisiota katsoessa!

Lue artikkeli Liikkeisiin mukautuminen. Mieti omaa istuntaasi, mikä sinua eniten jarruttaa mukautumisessa? Henkinen jännitys, huono ryhti, väärät varusteet, harjoittelun puute, keskivartalon lihasten heikko kunto vai kenties jäykkä lantio? Mitä voisit asialle tehdä?

Ratsastajan keskivartalon lihakset ovat kuin tarpeen mukaan joustava korsetti, ratsastaja tarvitseekin valtavan hyvää keskivartalon lihasten hallintaa pystyäkseen mukautumaan oikealla tavalla hevosen liikkeisiin. Moni kammoaa peruskoulusta tuttuja vatsalihasliikkeitä, mutta nykyisin jokaiselle löytyy mukava jumppa, millä saadaan keskikroppa kuntoon! Aloita tällä Keskivartalon vahvistamisjumpalla, tee se kolme kertaa tällä viikolla, jotta herätät mahdollisesti uinuvat keskivartalon lihakset. Jatkossa valitse muutama lemppariliike ja tee niitä vähintään kaksi kertaa viikossa. Kun syvät vatsalihakset löytyvät, voit harjoittaa niitä myös istuessa, esim televisiota katsellessa. Pidä selkä suorana, aloita harjoitus aina vetämällä napa kohti selkärankaa, jonka jälkeen jännitä sekä rentouta vuorotellen eri vatsalihaksia. Pidä jännite aina n. 10 sekuntia aktivoidaksesi syvätkin vatsalihakset. Tarkista kevyesti sormella painamalla jännittyikö lihas.

Liikkeisiin mukautuminen on hyvin tärkeää ratsastajalle sekä hevoselle. Katso alla olevasta artikkelista tehtävä ja toteuta sitä tällä viikolla omien taitojesi puitteissa (käynnissä, ravissa ja/ tai laukassa). Istuntaharjoituksia – Liikkeisiin mukautuminen artikkelista löydät helpon ”Irroita pohkeet” tehtävän.