Ratsastajan tasapainoinen ja hyvä istunta on esteratsastuksessa kaiken a ja o. Estevalmentaja Kari Nevala antoi Hevostiimiläisille 5 helppoa vinkkiä parantaa omaa esteistuntaa!

1. Katse eteenpäin
Katse säätelee ratsastajan tasapainoa ja katseen pitämisessä eteenpäin löydät parhaan laukan rytmin ja oikeat ponnistuspaikat. Harjoittele jo sileällä eli kouluratsastuksessa omaa katsettasi, ratsasta ja katsele ympärillesi. Harjoittele pään kääntämistä eri kohteisiin, kuten kaarteessa esteelle mennessä.

2. Kädet myötäävät harjaa pitkin
Jos myötäät kädellä kohti hevosen suuta, menee istuntasi helposti etupainoiseksi. Harjoittele myötäämistä niin, että kätesi pysyy harjan juuressa ja myötäät kohti hevosen korvia. Asiaa voi harjoitella ihan sileän ratsastuksessa, myötää käsillä / kädellä harjaa pitkin ja rapsuta hevosta harjan juuresta, tuplakiitos!

3. Paino jalustimille
Ei riitä että osaat pitää kantapäät alhaalla, katso että osaat myös siirtää painoasi satulan ja jalustinten välissä. Tätä on helppo harjoitella vaikka ihan alkuverryttelyssä, kun seisot jalustimilla, tarkista että kaikki painoon jalustimilla, yhtään painoa ei saa jäädä polvien tai reisien varaan. Kun istut lähemmäksi satulaa, voit siirtää osan painosta satulaan ja pitää osan jalustimilla. Harjoittele erilaisia vaihtoehtoja, esim. 100% jalustimilla, 20% satulassa ja 80% jalustimilla, 50% / 50% jne.

4. Sopiva satula ja oikean pituiset jalustinhihnat
Satulan täytyy sopia myös ratsastajalle. Este- ja kevyen istunnan täytyy onnistua helposti ja tuntua ratsastajasta mukavalta. Jalan oikean asennon täytyy tuntua helpolta. Olisi hyvä näyttää istuntaa satulassa valmentajalle ennen ostopäätöstä. Tarkista myös jalustinhihnojesi pituus.

5. Laukkatempo
Harjoittele estelaukkaa myös sileällä ratsastaessa. Usein ratsastajat menevät suurimman osan laukkatyöskentelystä viikon mittaan kootummassa laukassa kuin mitä laukka esteradalla on. Kun sitten hypätään esteitä, ei istunnan laukkaan mukautuminen olekaan enää niin helppoa, koska harjoitusta ei ole riittävästi. Muista siis työskennellä laukkaa myös estetempossa ja kiinnitä huomiota siihen, että onnistut istumaan ja vaikuttamaan hevoseen ns. estelaukassa kuten kootussakin laukassa. Nyt on hyvät sänkipeltosäät, mikä sen mukavampi harjoitus sänkipellolle!