Jalkojen oikea asento on hyvin tärkeää ratsastuksessa. Jalkojen asennon täytyy olla suoraan painopisteen alla tai muuten ratsastajan tasapaino horjuu ja annamme vääriä painoapuja hevoselle. Usein ylävartalon väärä asento saattaakin johtua jalkojen väärästä asennosta, ratsastaja vain kenties yrittää tasapainottaa istuntaansa nojaamalla liikaa eteen tai taakse. Jalkoja on usein helppo pitää oikeassa paikassa hevosen seistessä paikoillaan, mutta liikkeessä jalat saattavat nousta, valua taakse tai eteen, puristaa yms. Katso alta kuvat, kommentit ja tehtävä.
Kuva 1. Jalustimen täytyy olla päkiällä, ei liian syvällä jalassa, eikä myöskään varpaalla. Katso myös, että jalka lepää jalustimella tasaisesti, niin että paino ei ole vain jalan sisä- tai ulkosyrjällä vaan tasaisesti koko päkiällä. Kun pohje lepää lepää rennosti, on yläpohje kiinni hevosessa ja alapohje hivenen irti. Jos yrität kääntää koko pohkeen kiinni hevoseen, joudut työntämään polvea liikaa ulos, joka taas jännittää koko jalkaa.
Tietysti jalan asento riippuu paljon ratsastajan jalan rakenteesta. Toisilla on lyhyet jalat, toisilla pitkät jalat. Myös rento jalan asento riippuu hyvin paljon oman jalan normaalista asennosta ja akillesjänteen pituudesta.
Kuitenkin paras jalan asento saadaan kun jalka laskeutuu lonkista asti rennosti. Venyttele siis hyvin lonkat ennen ratsastusta!
Sopiva satula on tärkeä myös ratsastajalle. Oikean kokoisessa satulassa jalat löytävät helposti oman paikkansa. Tarkista myös, että jalustinhihnat ovat sopivan pituiset.
Kuva 2. Tässä kuvassa ratsastaja jännittää polvia ja reisiä, jonka johdosta koko jalka nousee ja kantapää nousee. Jalka ei voi laskeutua rennosti alas, ennenkuin ratsastaja lopettaa reidellä ja polvella puristamisen. Joskus voi olla, että ratsastaja pystyy pitämään oikean jalan asennon käynnissä, mutta esim. laukassa kantapää nousee. Tämä usein johtuu jännityksestä – halutaan tarrata hevoseen kiinni jalalla, varmuuden vuoksi. Usko siihen, että painovoima pitää sinut satulassa ja anna jalkojen laskeutua rennosti, puristamatta alas.
Vaikka kuvassa ratsastaja on laittanut kannukset hyvin alas, on suuri riski että kannus vahingossa hinkkaa hevosen kyljen rikki, kun jalan asento on tämä. Samoin saattaa käydä vaikkei olisi kannuksiakaan, reisi ja polvi puristavat – polvi nousee ja alapohje / kantapää hinkkaa hevosen kylkeä.
Kuva 3. Tässä kuvassa ratsastaja on siirtänyt pohkeensa niin taakse, että kantapää nousee. Tai yrittää tehostaa pohjeapua käyttämällä kantapäätä. Näin ei saisi käydä. Kuten kuvasta näkyy saattaa jalustin tippua. Erityisesti jos ratsastaja käyttää molempia pohkeita hyvin takana, kallistuu hänen ylävartalonsa yleensä eteenpäin. Silloin ratsastajan painopiste menee yleensä liian eteen, joka taas hidastaa hevosta, jonka johdosta hevonen on vielä hitaampi vaikka ratsastaja pyytääkin hevosta pohkeella liikkumaan eteenpäin.
Kuvasta näkyy myös, mitä tapahtuu kun vain toinen jalka nousee. Tässä paino ei enään pysy asetuksen puolella, vaan paino valuu ulos, koska sisäjalka on noussut. Tämä käy usein ympyränkin ratsastamisessa, jos ratsastaja liioittelee sisäpohkeen käyttöä tai puristaa passiivisesti sisäpohkeella. Sisäjalka nousee ja ratsastajan paino valuu ulos.
Kuva 4. Kuvan ratsastaja ei oikein löydä sopivaa paikkaa jalalle. Todennäköisesti syynä on kireät lonkan alueen lihakset, jonka takia jalka ei laskeudu oikein ja rennosti painopisteen alle. Ratsastajalla on este- / yleissatula, johon nähden jalustimet ovat liian pitkät. Kuvassa ratsastaja yrittää saada koko pohkeen hevosen kylkeen ja joutuukin kääntämään polvea ulospäin, jolloin reisi jännittyy. Huomaa myös, ettei jalkaterä lepää enään tasaisesti jalustimella, vaan paino on jalkaterän ulkopuolella, mikä rasittaa ratsastajan nilkkaa.
Kuva 5. Koska seurauksena ylemmän kuvan asennosta on se, että kantapää nousee, yrittää ratsastaja tässä kuvassa painaa kantapäätä alas. Kun ratsastaja väkisin painaa kantapäätä alas, suoristuu jalka ja jalka heilahtaa eteenpäin sekä pohje irtoaa. Kun jalka on näin edessä, ratsastaja istuu yleensä takakenossa tasapainottaakseen itseään, joten painopiste ajautuu liian taakse. Vaikka jalka ei vaikuta (pohje irti) ajavat ratsastajan painoavut hevosta eteenpäin. Ratsastaja yrittää usein silloin hellittää pohjeavuista ja jalka heilahtaa vielä enemmän eteen, jolloin istunta horjahtaa vielä enemmän taakse, mikä ajaa hevosta entistä enemmän eteenpäin. Ole tarkkana ettet laske kantapäätä alas suoristaen liikaa polvea. Rentouta jalka ylhäältä asti ja anna kantapään valua alas.
Kuva 6. Tällä ratsastajalla on hyvin pitkä reisi. Kun jalustimet ovat näin lyhyet, ajautuu polvi ulos satulan etupuolelta ja ratsastajan istunta taaksepäin satulassa. Näin käy helposti pitkäreitisille ratsastajille flat-seat satulassa. Katso, että jalustimen pituus on sellainen, ettei se työnnä sinua satulassa taaksepäin. Jos huomaat ajautuvasi liian taakse satulassa, rentouta jalat ja vedä itsesi taas lähemmäksi satulan etukaarta.
TEHTÄVÄ:
Kevyt istunta on hyvä tapa testata ovatko ratsastajan jalat painopisteen alla. Jos jalat ovat liian edessä, tunnet horjahtavasi kevyessä istunnassa taaksepäin, pyllyllesi. Jos jalat ovat taas liian takana, tunnet horjahtavasi kevyessä istunnassa eteenpäin, nokallesi. Kokeile käynnissä kevyessä istunnassa liikuttelemalla jalkojen asentoa eteen ja taakse, miten se vaikuttaa painopisteeseesi ja mikä on asento missä sinun on helpoin olla. Pidä hevosta harjasta kiinni, mutta kiinnitä huomiota ettet pidä itseäsi tasapainossa harjasta tai esim. puristamalla polvilla. Kun löydät oikean tasapainon, voit istua alas ja kokeilla taas hetken päästä kevyessä istunnassa onko asento edelleen oikea. Vaikka ratsastaisit koulusatulassa pidemmillä jalustimilla, voit nousta kevyeen istuntaan hyvin lähelle satulaa. Mieti vain, että kaikki paino on jalustimilla ja kevennä peppuasi.
Tee harjoitus taitosi mukaan kaikissa askellajeissa ja lisää treeniohjelmaasi 5min päivässä kevyen istunnan harjoittelemista – käynnissä (mikä on yllättävän hankalaa!), ravissa ja laukassa!
Alla kevyen istunnan mallia antaa Tuija Rosenqvist, kenttäratsastuksen vuoden 2012 Suomen mestari.