Ensimmäisellä viikolla kiinnitetään huomiota ryhtiin. Ratsastajan ryhti on se mikä tekee ratsukosta elegantin näköisen. Ryhti koostuu monesta palasesta: jäntevyydestä, keskivartalon hallinnasta, tasapainosta ja kyvystä mukautua hevosen liikkeisiin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten jokaista osiota täytyy harjoitella yhdessä ja erikseen!

Ryhti perinteisesti kuitenkin lähtee siitä, että selän, pään ja olkapäiden asento on oikea. Hyväryhtisenä seisomisena pidetään suoraselkäistä asentoa, rintakehä on työnnetty ulos- ja hartiat taaksepäin ja jalat ovat suorassa. Pään tulisi olla pystyssä.

Uljas asento jokaisessa tilanteessa edellyttää kunnossa olevien ryhtilihaksien lisäksi sopivaa kontrollia istuessa, seisoessa ja liikkuessa. Asentoa ylläpitävien ja liikettä aikaansaavien lihasten tulee muodostaa keskenään toimiva kokonaisuus. Tanssijat ja voimistelijat ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten ryhdikäs asento pysyy aina. Ryhtiä on harjoiteltu paljon ja sitä tarvitaan liikkuessa kauniisti.

Istumatyö altistaa etukumaraisuudelle, jota huonot työskentelyolosuhteet vain lisäävät. 4-5 kilon painoisen pään roikottaminen niskan varassa rasittaa. On houkuttelevampaa lysähtää kasaan kuin pitää selkä suorana.
Epämukavat työasennot, vääränlaiset kengät ja huono sänky heikentävät ryhtiä ja lisäävät selkävaivoja.

Jokaisen on itse pidettävä huolta omasta ryhdistä, sillä huono ryhti ei kohene ilman tietoista tarkkailua ja toimenpiteitä. Tarvitaan riittävää lihaskuntoa ja lihastasapainoa sekä tietoista vartalon ojentamista päivittäin, jotta ryhti paranee.

Monesti huono ryhti ja istumatyö on jäykistänyt kroppaa niin, ettei rintakehä aukea vaikka kuinka ratsastuksenopettaja huutaisi kentän laidalla: ”Olkapäät taakse!” Silloin kannattaa aloittaa ryhtivenyttely.

Ensimmäisen viikon aiheena onkin löytää oman ryhdin ongelmat ja aloittaa niiden tietoinen korjaaminen. Katso peilistä seisten ryhtiäsi, onko olkapäät kiertyneet eteen, pää kenties kenossa tai etukumarassa, selkä notkolla ja hartiat kumarassa? Harjoittele ryhtiä ja seuraa edistymistä peilistä viikottain. Huomaat että harjoituksilla ryhtisi paranee, mikä innostaa entisestään jokapäiväisissä toiminnoissa pitämään ryhdin uljaana!

Aloita ensimmäisellä viikolla tämä ryhtijumppa ja toteuta se vähintään kolme kertaa viikon aikana. Viikon jälkeen suunnittele omien tarpeittesi mukainen ryhtijumppa jatkoa varten!

Hyvä ryhti auttaa painoapujen oikeanlaiseen käyttöön. Painoapuja varten tarvitaan katseen hallintaa ja ryhtikin paranee katseen ollessa eteenpäin. Monen ratsastajan suurin ryhtiongelma onkin hevosen kaulan tai maan tuijottaminen ratsailla!

Lue artikkeli Katse ja mieti realistisesti millainen oma katseesi on ratsain? Entä muuten?

Jumppaharjoituksen lisäksi tee kolme kertaa ensimmäisellä viikolla Katse harjoituksia, joihin et tarvitse hevosta!

Muista että hyvä ratsastus ja ylväs ryhti vaativat paljon töitä. Tässä ensimmäisellä viikolla onkin useampi harjoituskerta, jotta nämä harjoitukset jäävät hyvin mieleen. Jatkossa tee ryhtivenyttelyjä vähintään kerran viikossa, mieluiten ennen ratsastusta. Katseharjoituksia voi toimistotyöläinen tehdä vaikka joka päivä taukojumppana!

Videolla kouluratsastaja ja valmentaja Håkan Wahlman käy läpi istunnan tärkeitä pointteja:

 

Lähteet:
Kuntoverkko : Uljas ryhti