Hevostiimin eläinlääkäriviikolla jäsenet saivat kysyä omia kysymyksiä, joihin saatiin vastaukset Hevosklinikka Anivetin eläinlääkäreiltä. Kolmas kysymys koski hevosen yskimistä.

Hevoseni yskii kuivaa köhää liikutuksessa ja välillä karsinassakin seisoessa. Sillä ei ole kuumetta ja se vaikuttaa ihan pirteältä. Mitä pitäisi tehdä?

Jatkokysymyksenä oireiluun voisi kysyä että onko oireet jatkuneet kuinka kauan? Liittyykö hevosen oireilu siitepölykauden alkamisajankohtaan vai onko hevonen oireillut jo koko talven tai mahdollisesti myös jo kauemmin? Onko hevosen heinä pölytöntä ja hyvälaatuista?

Kyseessä voi olla allergiasta, kroonisesta keuhkoputken tulehduksesta tmv. jolloin hevoselle suositellaan tutkimuksia alkaen perus yleistutkimuksesta, tähystystä jossa hevosen hengitystiet tähystetään ja limakalvolta otetaan solunäyte, joka antaa viitettä minkälainen prosessi keuhkoissa on meneillään.

Jos oireet selkeästi voimistuu keväällä siitepöly aikaan ja esim. syksyisin kun lämmin ja kostea ilmasto johtaa homeitten kohonneseen määrään voi olla hyvä teettää hevoselle allergiatutkimukset jossa tarkastellaan onko hevosella kohonneita vasta-aineita näitä allergeeneja kohtaan. Näille allergikoille suositellaan siedätyshoitoa oman immuunivasteen parantamiseksi.

Eläinlääkäri Dr Doychin Lyudov 
Eläinlääkäri Johanna Koponen
Hevosklinikka Anivet

www.anivet.fi