Ratsastus ei saisi olla pakonomaista puurtamista, ei hevoselle, eikä ratsastajalle. Hevonenkin aistiin ratsastajan ilon ja pystyy entistä parempiin suorituksiin! Jos ratsastuksesta on tullut sinulle päivittäinen työsuoritus, tarvitset lisää iloa treeniin. Katso Hevostiimin kymmenen vinkkiä iloisempiin suorituksiin.

  1. Älä aseta tavoitteita jokaiselle ratsastuskerralle. Tunnustele miltä hevonen tuntuu tänään ja tee niitä asioita mitkä vaikuttavat sille juuri tänään helpoimmilta. Esimerkiksi jos hevonen vaikuttaa virkeältä, harjoittele temmon lisäyksiä. Jos hevonen on taas laiskalla tuulella, voisi päivä sopia hienosti rauhalliselle maastolenkille. Kun hevonen menee hyvin sitä mitä siltä pyydät, on hevonen onnellinen ja ratsastajakin hymyilee!
  2. Uskalla hassutella! Aina ei tarvitse hevosen mennä niin periksessä ja itsellä olla täydellinen ryhti. Jos sinä ja hevosesi pidätte reippaista laukkapyrähdyksistä maastossa voit hyvin tehdä niitä koulupuurtamisen välissä kentälläkin. Pysyy molemmilla mieli virkeänä.
  3. Älä vahdi joka askelta. Hevosten kanssa on ymmärrettävä, ettei kaikki vain ole aina täydellistä. Et voi vaatia hevoseltasi (tai itseltäsi), että jokainen askel olisi täydellinen. Nauti täydellisyydestä niin kauan kuin sitä kestää ja jää rauhassa odottamaan seuraava täydellisyyshetkeä. Kyllä se sieltä taas tulee!
  4. Pois ulkonäköpaineet. Mieti onko sinulle tärkeää miltä hevosesi ja sinä näytätte katsojien mielestä? Jos on, täytyy sitä asennetta hieman muuttaa. Liialliset ulkopuoliset paineet tuovat turhaa väkinäisyyttä ratsastukseen, jota sinä, eikä hevosesi tarvitse. Yritä unohtaa katsojat, keskity vain hevoseesi ja omaan suoritukseesi.
  5. Naura itsellesi. Uskalla olla huvittunut omista ratsastuksellisista kommelluksistasi. Mieti huvittava tilanne sarjakuvana mielessäsi ja kikata sille vaikka heti ratsailla. Ei epäonnistumiset ole noloja, suurimmaksi osaksi ne ovat huvittavia, kun opit näkemään asian siltä kantilta, on sinulla paljon hauskempaa!
  6. Rentoudu. Aloita alkuverkka unohtamalla päivän muut kiireet ja kauppalistat. Kävele maastossa, ravaile pitkin ohjin, lauleskele. Anna ensin itsellesi aikaa rauhoittua ja rentoutua.
  7. Suorita mukavuustasollasi. Kun mietit viikon treeniohjelmaa, täytyy suurimman osan treeneistä olla vaikeustasoltaan sinun ja hevosesi mukavuustasolla. Vaikeammat treenit suorita vain valmentajasi kanssa, jolloin sinulla on valmennusta ja henkistä tukea paikan päällä. Paras kehitys tapahtuu yleensä pikkuhiljaa, lähes huomaamatta. Mutta kun mietit kehitysvauhtia esim. vuodessa, on kehitys sittenkin ollut melko huimaa.
  8. Tunne itsesi. Toisille ratsastus on varma keino tulla hyvälle tuulelle. Toisilla taas huono tuuli aiheuttaa huonoa ratsastusta ja myrtsiä mieltä. Mieti, millainen sinä olet. Jos ratsastus huonolla tuulella aiheuttaa vain riitaa hevosen kanssa, kannattaa huonotuulisina päivinä lähteä maastoon, juoksuttaa hevonen tai antaa sille vapaapäivä.
  9. Päätä että menee hyvin. Positiivisen elämänkatsomuksen omaavalla ratsastus menee aina hyvin. Mutta miten se on mahdollista? Se johtuu asenteesta, keskity ratsastuksessa hyviin asioihin ja unohda ne negatiiviset. Kun kerrot illalla kotona ratsastustunnistasi aloita kertomalla viisi hyvää asiaa, pian opit automaattisesti miettimään ratsastuksen parhaat puolet.
  10. Pidä hauskaa! Mistä sinä eniten pidät ratsastuksessa? Suunnittele viikkosi niin, että pääset tekemään sinulle ja hevosellesi hauskoja asioita. Jos pidät hyppäämisestä, voit normaalin hyppytreenin lisäksi lisätä viikkoon puomitreenejä ja ratsastaa kouluratsastusta puomien ja kavalettien kera. Jos pidät maastoilusta, voit ihan hyvin ratsastaa kouluratsastusta maastossakin, tee vaikkapa pohkeenväistöä tien laidasta laitaan tai harjoittele temmon muutoksia. Jos pidät kouluratsastuksesta, voit maastolenkeillä tehdä istuntaharjoituksia.