Tässä sarjassa esittelemme kouluratsastuksen GP liikkeitä. Ratsukkona Anna-Leena Meller ja Mauser. Osa V Laukkapiruetti.

Piruetissa (puolipiruetissa) hevosen etujalat ja ulkotakajalka liikkuvat keskipisteenä polkevan sisätakajalan ympäri 360 astetta (puolipiruetissa 180 astetta). Piruetti (puolipiruetti) suoritetaan tavallisesti kootussa käynnissä tai kootussa laukassa, mutta se on mahdollista suorittaa myös piaffessa. Piruetissa (puolipiruetissa) kääntöpisteenä on sisätakajalka, joka jokaisella askelella tahdin säilyttäen nousee ja laskee samaan jälkeen tai vähän sen eteen. Käännöksen aikana tulee ulkotakajalan astua eteenpäin sisätakajalan ympäri etujalkojen astuessa kaariuraa pitkin siten, että ulkoetujalka astuu sisäetujalan etupuolelle. Kaikissa pirueteissa (puolipirueteissa) hevonen on lievästi taivutettuna liikkeen suuntaan. Hevosen tulee säilyttää pehmeä tahdikas liike. Kuolaintuntuma säilyy kevyenä ja hevosen niskan tulee koko liikkeen ajan pysyä korkeimpana kohtana. Pirueteissa (puolipirueteissa) hevosen tulee kevyellä kuolaintuntumalla pysyen pyrkiä eteenpäin ja sen takaosan työskentelyn on säilyttävä. Sen takaosa ei saa ”kaatua” käännöksestä eikä siirtyä taaksepäin.
Laukkapirueteissa (puolipirueteissa) etuosan keveyden tulee säilyä liikettä valmisteltaessa ja kokoamisastetta nostettaessa. Hevosen takaosa on hyvin koottuna. Sen takajalkojen nivelet taipuvat, takaosa painuu syvemmälle alle ja takaosa kantaa voimakkaammin. Piruettiin (puolipiruettiin) kuuluvat oleellisena osana sitä edeltävät ja seuraavat laukka-askeleet. Niiden on oltava aktiivisia ja hyvin koottuja juuri ennen piruettia ja tasapainoisia ja tahdikkaita heti piruetin jälkeen. (SRL kilpailusäännöt kouluratsastus)