Verryttelyssä on tärkeää saada hevosen lihakset lämpimiksi ja vireystaso oikeaksi päivän tehtävää varten. Kuuma hevonen kannattaa verrytellä kunnolla, koska se usein ylikäyttää itseään työskentelyssä ja on siksi vaarassa loukata tai ylirasittaa itseään. Lihasten optimaalinen toiminta onkin tärkeää vammojen ennaltaehkäisemiseksi.
Verryttelyssä tärkeää on pitää kuuma hevonen keskittyneenä ja rauhallisena. Siksi ei kannata tehdä mitään kovin hevosta kuumentavia tehtäviä heti alussa, mutta hevoselle täytyy kuitenkin antaa ”tehtäviä” jotta sen keskittyminen pysyy ratsastajassa.

Kaikille hevosille tekee hyvää kunnon alkukävelyt. Mikäli hevonen käy niin kuumana, ettei sen kanssa käveleminen alussa pitkin ohjin ole mahdollista, kannattaa sitä mieluummin kävelyttää maasta kuin kävellä tuntumalla lyhyellä kaulalla.

Mikäli hevonen helposti villiintyy laukassa, kannattaa se verrytellä hyvin lämpimäksi jo ravissa. Toisaalta osa hevosista odottaa laukkaamista niin innokkaina, että rauhoittuvat parhaiten vasta laukassa. Toimi tässä hevosesi mukaan, niin että saat min. 20min alkuverryttelyn tehtyä mahdollisimman rauhallisesti.
Tärkeää on, että kuumaa ja innokasta hevosta täytyy hillitä hieman alkuverryttelyn aikana. Se saattaa haluta tarjota liikkeitä (keskiravia, passagea, pukittelua) mihin sen lihaksisto ei ole vielä riittävän lämmin.

Usein kuumat hevoset kulkevat itsestään, omalla moottorilla, eivätkä juurikaan tarvitse pohjeapuja liikkeen eteenpäin viemiseksi. Sitä mukaa kun hevonen rentoutuu verryttelyn aikana, katso että pystyt vaikuttamaan myös pohkeella. Näin pohjeavut eivät tule yllätyksenä varsinaisten päivän tehtävien alkaessa.

Riikka Harjula näyttää ja kertoo videolla miten verryttelee kuumaa Carmanda tammaansa.

Lue lisää Riikasta ja Callisto Horsen toiminnasta:
www.callistohorses.fi