Hevostiimin eläinlääkäriviikolla jäsenet saivat kysyä omia kysymyksiä, joihin saatiin vastaukset Hevosklinikka Anivetin eläinlääkäreiltä. Toinen kysymys koski haavan tikkausta, tikata vai ei?!

Ei ole olemassa selkeää rajaa koska haava kannattaa “tikata” ja koska ei.

-Jos haava on hyvin pinnallinen, ja ei vuoda paljon verta, eikä sijaitse minkään jännetupen, nivelen läheisyydessä voi paikallisella antiseptillä (betadine) ja haavan suojaamisella  siteellä  saada haavan paranemaan. Tärkeää on pitää haava puhtaana, ja jos haava sijaitsee alaosassa jalkaa, kannattaa jalkaan laittaa side. Sidettä laittaessa pitää aina muistaa tehdä side alas ruunurajaan asti, ettei muodostu paikallisia painealueita jänteiden ylle.

Mikäli haava on syvempi, ja iso tai jos haava vuotaa verta, suositellaan haavan ompelemista. Yleisesti jos haava on nivelien tai jännetuppien lähellä tulisi eläinlääkäri aina kutsua paikalle. Ensiavuksi haava voidaan puhdistaa ja suojata kunnes eläinlääkäri tulee paikalle. Jos haava vuotaa verta paineside voi tyrehdyttää verenvuodon.

Tärkeä asia haavan hoidon lisäksi on varmistua siitä että hevosella on tetanusrokotus voimassa, jotta hevonen ei saa jäykkäkouristusta. Viimeistään jos hevoselle nousee kuume tai jos ilmenee jalassa ontumaa, on eläinlääkäri kutsuttava paikalle.

Eläinlääkäri Dr Doychin Lyudov
Eläinlääkäri Johanna Koponen
Hevosklinikka Anivet

www.anivet.fi