Nina Konkari on suomalainen huippugroomi, joka on tuttu näky sekä suomalaisissa että kansainvälisissä estekilpailuissa. Nina kertoi meille vinkkejä hevosten jalkojen ja kavioiden päivittäiseen hoitoon:

1. Käveletys ja hyvät pohjat
Jalkojen hoito numero 1 on kunnon kävelytys ja liikutus hyvillä pohjilla! Tämän tarve korostuu vanhemmilla ja jo vikaantuneilla hevosilla.

2. Kylmäys, linimentit ja pintelit
Rankemman treenin tai kilpailun jälkeen jalkojen kylmäys vedellä tai jäällä ja tarpeen mukaan linimenttiä tai savea. Yöpinteleitä tai back on track-suojia käytän hevosilla, joilla on kilometrejä jo enemmän mittarissa. Nuoren tai nuorehkon hevosen terveet jalat eivät vaadi mitään taikatemppuja!

3. Jalkojen puhtaanapito
Päivittäinen jalkojen puhtaanapito on tosi tärkeää, kuraiset jalat pestään ja KUIVATAAN. Jos tarvitsee shampoota, on hyvä valita mieto vaihtoehto, itse suosin Linnashampoota tai vastaavanlaista.

4. Kavioiden puhdistus ja pehmentyneet säteet
Kaviot puhdistetaan päivittäin. Tarkistetaan, että kaikki naulat ovat paikoillaan ja kenkä asennossa, eikä esimerkiksi ylimääräisiä kiviä välissä. Samat hoitotoimenpiteet kuin jaloille yleensä, harjausta ja pesua. Tarkistetaan päivittäin säteet, etteivät ole pehmentyneet ja sädemätä alkamassa! Ensiapuna kavionpohjien pesu fairyllä ja mm. Trush Busteria.  Sitä laitetaan sinne säteen väleihin ja mielellään pumpulit perään yön yli.

5. Kaviorasva
Kaviorasvaa sudin kavion päälle jos muistan, kisoissa laitan kaviolakkaa jos muistan. Omalta kengittäjältä kannattaa kysyä, jos on tarvetta erityiselle rasvaamiselle tai muulle hoidolle! Kaikki kuivikelaadut eivät sovi kaikille kavioille, esimerkiksi turve saattaa kuivattaa joidenkin kavioita liikaa ja seinämät alkavat lohkeilemaan.

Artikkelikuvassa Nina Konkari ja Tomas Kiviranta, kuvaaja ja copyright Aada Lätti