Hevonen ei ajattele kuten ihminen – se ei mieti eilisiä tapahtumia, illan tunteja tai tulevia kilpailuja. Se ei juonittele karsinassaan ja mieti jekkuja valmiiksi ratsastajan päänmenoksi. Hevonen elää hetkessä – tässä hetkessä – nyt.

Hevonen olettaa ihmisenkin elävän tässä hetkessä. Jos olet riidellyt poikaystävän kanssa ja tulet vihaisena tallille, ei hevonen voi ymmärtää sitä, sen hetkessä, sillä hetkellä, ihminen on vihainen hevoselle. Jos olet surullinen, vaikutat hevosesta levottomalta, mikä on vaaran merkki. Kun taas olet kiireinen, vaikutat agressiiviselta ja arvaamattomalta, hevonen varautuu ja on säikky.  Niin hyvä ystävä kuin hevonen voi ihmiselle olla, se ei voi ymmärtää menneitä tai tulevia huoliasi.

Hevosen kanssa on siis opittava elämään tässä hetkessä. Varaa aina riittävästi aikaa kun toimit hevosen kanssa, ettei sinulle tule kiirettä. Päätä, että aika hevosen kanssa on myös aika itsellesi. Sinä aikana ei murehdita muita asioita vaan keskitytään hevoseen. Jos rauhoittuminen on hankalaa, voit käyttää mieliaistiasi:
Kosketa miltä hevonen tuntuu, katso miten kaunis se on, vedä nenä täyteen tallin tuoksua tai kuuntele hevosen heinän rouskuttamista. Keskity siihen hetkeen ja tunteeseen, kunnes huomaat rentoutuneesi.

Ratsastuksessa täytyy myös muistaa että hevonen elää hetkessä. Et voi suuttua hevoselle alkutunnista ja mököttää lopputuntia, hevonen ei ymmärrä sitä. Kehu ja tarvittaessa komenna hevosta aina heti, se on ainut keino saada se ymmärtämään mitä ratsastaja haluaa. Jonkin mahdollisesti jännittävän tilanteen, kuten vaikkapa pukin jälkeen, sinun on pystyttävä rentoutumaan heti, hevonen ei ymmärrä jännittynyttä ratsastustasi enään seuraavalla kierroksella. Hevonen luottaa ratsastajaan siinä hetkessä ja ratsastajankin täytyisi luottaa hevoseen. On turha ajatella että: Nyt se kyllä ajattelee että seuraavan hypyn jälkeen heitän ratsastajan alas. Ei hevonen ajattele niin. Hevonen ajattelee sitä hetkeä, kutsuvia puomeja, jännittävää ratsastajaa, innostunutta mielialaansa.

Vaikka hevonen elää hetkessä – on sillä kuitenkin hyvä muisti. Se muistaa varmasti ystävän – ratsastajan joka elää sen kanssa samaa hetkeä!