Kouluratsastusliikkeistä kertovat ohjeemme koostuvat teoriasta, videoista ja käytännön tehtävistä sekä vinkeistä. Tällä viikolla aloitamme avotaivutuksen teorialla, seuraavaksi tulossa video käytännön harjoittelusta!

avotaivutus2Kokoaviin liikkeisiin kuuluu avotaivutus, jossa hevosen tulee taipua koko vartalostaan. Avotaivutuksessa hevonen on asetettu niskasta ja tasaisesti taivutettu kaulasta ja rungosta liikkeen suunnasta poispäin. Se liikkuu takajalat kaviouralla ja etujalat sen sisäpuolella niin sanotusti kolmella uralla. Kun avotaivutusta katsotaan suoraan edestä, nähdään vain kolme jalkaa, koska ulkoetujalka peittää sisätakajalan. Tämä on oikeaoppinen avotaivutus ja se vastaa normaalin hevosen kykyä taipua hyvin koko rungostaan. Sisätakajalan ja ulkoetujalan ura saa poiketa toisistaan kilpailuissakin vain noin 30 cm:n verran.

Aloita avotaivutus aivan samalla tavalla kuin jos olisit lähdössä voltille. Johda hevosen etuosa uran sisäpuolelle johtavalla ohjasotteella ja aseta samalla hevonen niskan ja pään liittymästä. Istu keskellä, pyri istumaan hyvin mukana liikkeessä. Sisäpohje on satulavyön kohdalla ja taivuttaa hevosta rungosta ja pitää hevosen uralla. Ulkopohje säätelee taivutusta hieman satulavyön takana, estää takaosaa työntymästä ulos ja ajaa ulkotakajalkaa eteen ja alle. Ulko-ohja tukee pohjetta, ohjaa hevosta kulkusuuntaan ja säännöstelee asetusta ja taivutusta. Avotaivutusta lopetettaessa vie etuosa ulos takaosan uralle johtavalla ulko-ohjalla. Suorista hevonen ja ratsasta sitä hieman suoraan eteen yhtä uraa pitkin.

avotaivutus