Tee testi:
Hengitä syvään, nenän kautta sisään ja suun kautta ulos, tarkkaile kehoasi, mitä tapahtuu?
Nouseeko hartiat? Pullistuuko vatsa? Litistyykö vatsa?

Länsimaissa ihminen hengittää yleensä rintakehällään. Vaikka meitä haukutaan huonoryhtisiksi, olemme onnistuneet hyvän ryhdin – vatsa sisään, olkapäät taakse, rintakehä ulos – tavoittelussa kadottamaan palleahengityksen. Vedä vielä muutaman kerran syvään henkeä. Mitä tapahtuu? Palleahengityksessä vatsan kuuluisia pullistua kun vedät happea sisään! Harvalta nykyään luonnostaan onnistuu, mutta ratsastajan on opeteltava sekin!

MIKSI?
– Jos hengität vain rintakehälläsi, nousevat hartiasi hengityksen tahdissa. Se taas liikuttaa ja jännittää käsiä, joiden pitäisi olla ratsastuksessa rennot ja vakaat
– Palleahengitys rauhoittaa ja auttaa rentoutumaan, hevonenkin rentoutuu
– Palleahengitys on tehokkaampaa, jolloin suorituskykysi nousee, jaksat pidempään
– Pallean liike auttaa alaselkää pitenemään ja pyöristymään
– Palleahengitys laukaisee jännitystä lonkkien alueella, jolloin jalat laskeutuvat rennompana alas oikealle paikalleen

KENELLE?
– Kuka tahansa hyötyy palleahengityksestä. Yleensä lapset hengittävät luonnollisesti pallealla, jossain vaiheessa menetämme tämän kyvyn. Opeta perheesi ja työkaverisikin palleahengitykseen, se rauhoittaa ja rentouttaa.

MITEN?
– Jos palleahengitys ei luonnostaan suju, on se opeteltava. Hyvä puoli on, että voit harjoitella sitä missä vaan, töissä, toimistolla, kaupan jonossa, bussissa, autoa ajaessa. Kiinnitä huomiota että saat hengityksen alas vatsaan asti ja etteivät hartiat jännity.

Harjoituksia:
1. Asetu selinmakuulle polvet koukkuun. Laita kädet vatsasi päälle. Hengitä hitaasti sisään nenän kautta vatsaan asti ja anna ilman virrata suun kautta ulos. Tunne miten kädet kohoilevat vatsan päällä hengityksen tahdissa.

2. Yhdistä ääni palleahengitykseen. Vedä ilmaa sisään – alas asti – ja suun kautta ulos hampaiden välistä tsiiiiiiiiiiiiiih suhahduksen kanssa. Kriisitilanteissa löydät palleahengityksen nopeammin, muistelemalla tsiiiiiiiiiiih ääntä.

Lähteet:
Pennejä taivaasta ja muita istuntaharjoituksia – Eerika Häkkinen ja Johanna Viitanen
Terveyskirjasto