Maailmankuulu Dr. Andrew McLean on erinomainen luennoitsija, valmentaja ja hevosten kouluttaja, jonka metodien takana on suorastaan lumoava yhdistelmä tietoa hevosen oppimisesta ja biomekaniikasta. Dr. McLean luennoi ja demosi Suomessa lokakuussa pidetyssä 4YourHorse tapahtumassa. Hevostiimin toimittaja kokosi päivän parhaat palat demoesitysten kautta kolmeen artikkeliin.
Ensimmäisessä demoryhmässä oli kolme 4-vuotiasta FWB-hevosta. Muista demoista poiketen, Dr. McLean oli nimenomaan halunnut tähän ryhmään useamman ratsukon, koska nuori hevonen tuntee olonsa turvallisemmaksi ryhmässä.

Ratsukot aloittivat kävelemällä ympäri areenaa McLeanin kertoessa, että tarkoituksena tänään on lähinnä vain antaa nuorille hevosille hyvä kokemus isosta areenasta. Hevosta ei kouluteta jännittävässä ympäristössä, vaan tehdään yksinkertaisia tehtäviä rentouteen pyrkien.
McLean kehotti ratsastajia antamaan hevosten rauhassa tutustua pelottaviin asioihin, kuten laitamainoksiin ja koristeisiin. Hevosten annettiin nuuskia niitä pelottavia asioita, ne saivat katsoa ihmeissään paikallaan, kunhan eivät peruuttaneet taaksepäin. Peruutuksesta ratsastaja pyysi hevosta taas eteenpäin, uudestaan nuuskimaan outoa asiaa. Kiitokseksi hevosia rapsutettiin sään kohdalta ja kehuttiin äänellä.

4YourHorse-(16)

Hevosten annettiin rauhassa tutustua uusiin asioihin. Tässä Warwick McLean ja 4-vuotias FWB Kom Walkaway. Kuva Minna Alaspää.

McLean totesikin, että äänellä kehuminen ratsastuksessa on todella tärkeää.
– Se, että kouluradalla ei saa puhua, opettaa meitä ihan väärille tavoille! Dr. Andrew McLean opasti. Nuorten hevosten kanssa on tärkeää pitää pelkotila sopivassa suhteessa. McLean kannusti kiittämään, kehumaan ja kannustamaan hevosta ja olemaan kiinnittämättä virheisiin huomiota.

Kiitokseksi hevosia rapsutetaan säästä. Se palkitsee hevosta, vahvistaa ihmisen ja hevosen välistä kiintymystä ja tutkitusti hidastaa hevosen sykettä. Kuvassa Susanna Hyypiä ja 4v FWB-ruuna Kiahan Furstenhof. Kuva Minna Alaspää

Kiitokseksi hevosia rapsutetaan säästä. Se palkitsee hevosta, vahvistaa ihmisen ja hevosen välistä kiintymystä ja tutkitusti hidastaa hevosen sykettä. Kuvassa Susanna Hyypiä ja 4v FWB-ruuna Kiahan Furstenhof. Kuva Minna Alaspää

Kun nuoret hevoset olivat hieman rentoutuneet, siirryttiin tehtäviin:

  • TEHTÄVÄ 1, Käynti – seis – käynti siirtymisiä
    Jo aiemmin päivällä Dr. McLean luennollaan kertoi hevosen biomekaniikasta. Hevosella on aina juokseva (”running pair”) ja viivyttelevä (”stalling pair”) diagonaalinen jalkapari. Jos oikea etujalka on juokseva, sen diagonaalinen pari on vasen takajalka.
    Hevosen suoristukseen on hyvin yksinkertainen käynti – seis – käynti siirtyminen oivallinen. Kun hevonen pysähtyy vasen etujalka viimeisenä, se lähtee aina liikkeelle myöskin vasen etujalka ensimmäisenä! Tätä demottiin moneen kertaan ja kyllä, pitää paikkaansa silloin kun hevonen seisoo etujalat tasan!
    Niinpä ratsastajat laitettiin laskemaan askelia pysähdysten välissä, jotta saatiin hevoset pysähtymään vuorotellen vasen ja vuorotellen oikea etujalka edelle, jolloin viimeiseksi pysähtynyt jalka oli myös se, jolla hevonen lähti ensimmäisenä liikkeelle. Jos hevonen sai itse päättää, se selkeästi mieluiten pysähtyi ja lähti liikkeelle aina samalla jalalla.
    Jalkojen asentojen miettimisen lisäksi tärkeää tehtävässä oli kiittää hevosta apuihin vastaamisesta rapsuttamalla säkää kiitokseksi pysähtymisestä, sekä liikkeelle lähdöstä.
  • TEHTÄVÄ 2, Testaa miten hevonen kantaa itseään
    Dr. Andrew McLean kertoi, että myötäys on myös testi siitä, miten hevonen pystyy kantamaan itseään. Myötäys molemmista ohjista kahden askeleen ajaksi testaa hevosen kykyä kantaa ja myötäys yli sen pyytää hevosta venyttämään itseään.
    Nuorilla hevosilla myödättiin noin kahden askeleen ajaksi turvallisessa paikassa, eli paikassa missä ne olivat rentoja. McLean kehotti ratsastajia miettimään, millaiselta hevonen tuntuu myötäyksen aikana – kuinka hyvin se pystyy kantamaan itseänsä.
4YourHorse-(11)

Hevosten kykyä kantaa itseänsä testattiin myötäämällä molemmista ohjista. Kuvassa Melinda Ignatius ja 4-vuotias tamma Riverbank Tiffany . Kuva Minna Alaspää.

Vaikka tehtävät olivat helppoja lähinnä käyntitehtäviä, pidettiin ratsukot kuulolla.
– Keep asking questions – Anna nuorelle hevoselle tehtäviä, jolloin hevonen pysyy keskittyneenä, Dr. Andrew McLean kehottaa. Lopussa yleisökin pääsi osallistumaan nuorten hevosten koulutukseen taputtamalla hillitysti. Kaikki kolme hienoa 4-vuotiasta katselivat ja kuuntelivat kiinnostuneesti, mutta rauhallisesti kenties elämänsä ensimmäisiä aplodeja. Samalla ratsastajien rapsutukset kertoivat aplodien olevan hieno juttu!

Lähde: 4YourHorse seminaari ja demo

Artikkelikuvassa Melinda Ignatius rapsuttaa Riverbank Tiffanya, Kuva Minna Alaspää.