Syksy on tullut, koulut alkaneet, niin myös minun kouluni. Kuorkin nokka kohti Kemiön saarta. Tällä kertaa hevosista mukaan matkasi friisiläistammani Goudsje, Goudsjehan oli koko viime talven sairaslomalla, liikutuksen sai aloittaa keväällä, joten nyt myös Goudsje pääsi pakkaamaan koulureppunsa ja opin tielle.

Viikon pääasiana minulla oli ensimmäisen kouluratsastuksen välikokeen suorittaminen, ohjelma on K.N Special, tuota nyt on tahkottu niin paljon menemään, että ratakin on ulkomuistissa, ja kisoissa ollaan tamman kanssa mukavasti pärjätty, mutta se ei silti ole mikään tae, pääsisimmekö näytöstä läpi. Kun ns. kriteerit välikokeiden läpi pääsystä ei välttämättä mene niinkuin kisaelämässä. Jos kisoissa 50% on läpiääsy, niin se ei ei koulun näytöissä kyllä vielä riitä mihinkään.

Goudsje ei ole mikään rauhallisuuden perikuva kotitallin ulkopuolella, tai lähinnä on hieman stressaavaa tyyppiä, ei oikein omaa hyvää ”kisapäätä”, eli pitäisi todella paljon käydä kisoisssa, valmennuksissa jne. jolloin ulkomaailmassa käyminen helpottuu kerta kerralta, muuten tamma on kuitenkin kuin ihmisen mieli, kuljetuksen ja vieraissa talleissa elämisen suhteen, niistä asioista ei paljon huolta kanna, mutta vieraissa maneeseissa, kentillä, kisaradoilla, saattaa asua niitä kuuluisia sapelihammastiikereitä.

Alkuviikosta osallistuimme tunneille, ne menivät pääsääntöisesti ihan oolrait. Friisiläisen lyhyt muoto sai hieman noottia, ja pitäisi saada se pidemmälle kaulalle, jossa ovat tietysti täysin oikeassa.. mutta niin..varsinkin kun tamma on jännittynyt, kaula lyhenee entisestään, mutta ei oppi ojaan kaada, ja pikkuhiljaa me ratsukkona ollaan pääsemässä taas siihen miten ratsastus sujui ennen hevosen pitkää sairaslomaa.
Teoria tunneissa suurin osa oli sellaisia joita olin jo käynyt joten se hieman helpotti kun päivät ei olleet niin jäätävän pitkiä, minun pitää kuitenkin joka aamu ja ilta hoitaa hevoset kotona, onneksi ovat vielä laitumella niin heinien kantamisesta/päiväruokinnoista ei tarvitse stressata. Mutta pitkiä päiviä tulee jokatapauksessa.

Keskiviikkona oli näyttöpäivä ja moni muukin suoritti koulukokeita. Verkkasimme Brusabyn derby kentällä, se oli aika hauskaa, vaikka friisi kyllä oli sitä mieltä että siellä nyt ainakin on tiikereitä.. ja sitten vielä ravureitakin näkyi derby kentän ympäri menevällä raviradalla, omg sanoi friisi :)!
Suoritimme kouluradan meille keskivertoisesti eli ei nyt mitään tajunnan räjäyttävää liitelyä, mutta tasaisesti, tamma oli hieman tahmatassu niinkuin usein myös jännittyessään saattaa olla, mutta ei mitään suuria virheitä tai noottia tullut ja sekä minun että arvioijien hyvät/huonot puolet radasta mätsäsivät, joten läpi päästiin. Seuraavana ratana on FEI:n kenttäkilpailuohjelma poneille, sen pääsen toivottavasti suorittamaan ensi jaksolla, sen jälkeen todennäköisesti vaihdan koulurataan hevosta, koska viimeinen koulurata ennen loppunäyttöä ei todennäköisesti vielä riittävän hyvin tässä kohtaa friisiltä taitu, joten luulen että pääsen ”helpommalla” kun otan hevosistani jonkun muun tähän viimeiseen välikokeeseen. Loppunäytöstä kouluratsatsuksessa ei tiedä koska se sitten on – sinne on vielä matkaa, niin jää nähtäväksi millä hevosella sitä koitan läpäistä, mutta välikokeiden osalta tähtään siihen että niin koulu- ja esteratsastuksessa välikokeet olisi suoritettuna vuoden loppuun mennessä. Esteiden kanssa voi olla niin ja näin, mutta täytyy treenata kovasti, ja tavoitteen asettaminen auttaa toivottavasti että näin myös kävisi, muuten helposti ajattelee että ei tässä mitään kiirettä ole, kyllä tässä vielä ehtii yms.

Loppuviikon to & pe oli ohjelmassa ensiapukurssi I joten keskiviikko illalla toin hepan takaisin kohtiin, oli aika tyytyväinen kun pääsi takaisin laitumelle möllöttelemään :).
Ensiapukurssilla oli muiden alojen opiskelijoita myös ja koska Brusaby on ruotsinkielinen koulu, kurssi oli ruotsiksi..hmmm..minulla ei ikävä kyllä tuo ruotsi oikein taitu, ja tälläisissä tilanteissa harmittaa vietävästi ettei tuo toinen kotimainen kieli ole hyvin hallussa. Kurssinvetäjä aina välillä käänsi jotain ja käytännön asiat selitti meille jotka ei ruotsia ymmärrä suomeksi ja onneksi katsottiin muutamia videoita jotka olivat suomeksi. No nyt sitten sekin suoritettu, ja toivottvasti ea2 olisi tarjolla myös suomenkielisenä :).

Ei muutakuin treeni-iloa kaikille opiskelijoille ja muillekin 🙂

Elina Rauhala

20.9.2014Goudsje ja Goudsjen tukka Kemiössä, taitaa tuolla saariston ilmalla olla tuuheuttava vaikutus!