Elina Rauhala on toiminut hevosalan yrittäjänä vuodesta 2006, jolloin perusti ChevaLux tallin. Ratsastuskoulu toiminta alkoi vuonna 2011 ja ajatukset opiskelusta ratsastuksenohjaajaksi alkoivat.

– Aluksi ratsastuskoulussa tunnit piti yhteistyökumppani Minna Nieminen. Aina silloin tällöin Minna tarvitsi tuuraajaa tunneille. Siitä se ajatus sitten pikkuhiljaa lähti, naurahtaa Elina. Nyt olen alkanut pitämään tunteja aina enemmän ja enemmän, jolloin Minna on voinut keskittyä enemmän muihin töihin. Olen pitänyt tuntien pidosta ja oppilaiden kehityskaarta on mukava seurata.
Opiskelulta odotan uusia kokemuksia, verkostoitumista ja tietysti oppimista. ”Ei oppi ojaan kaada” sanonto, vaikka klisee onkin, pitää paikkansa. Vaikka hevosalalla jo toiminkin, on hyvä varautua muutoksiin ja kouluttautua monipuolisesti. Tässä ammatissa jokainen päivä on erilainen ja ei tiedä mitä huominen tuo tullessaan, niin hyvässä kuin pahassa. Odotan myös kuitenkin sitä arjen muutosta jonka opiskelun lähiviikot aina tuovat, se on vähän niinkuin leirille lähtisi, hevoset kuorma-autoon ja menoksi, nauraa Elina.

Opiskelun lähiviikoille otetaan mukaan omat hevosen oppimisen avuksi. Ratsastuksenohjaaja linjalla annetaan näyttö suorituksia niin koulu – ja esteratsastuksessa, ja myös loppukokeet tulee suorittaa kyseisissä lajeissa.

– Kouluhevosena minulla on friisiläistammani Goudsje jolla valmentaudun aktiivisesti ja kilpailen aluetasolla (Goudsjen viikko-ohjelma löytyy treeni puolelta tai tästä linkistä). Esteratsastuksessa hevoseni on 13-vuotias ruuna Quadro, tutummin ”Otto”. Otto on hypännyt 135 luokkia, ja on myös sileän ratsastuksessa osaava. Otolla käyn säännöllisesti Kari Nevalan valmennuksissa. Sielultani taidan kuitenkin enemmän olla ”koulutuuppari”, mutta kyllä esteratsastuksessa on aina se oma juttunsa ja adrenaliinin virtaus.

Tässä artikkeli sarjassa seuraamme Elinan opiskelua Axxell Brusabyssä. Elina aloittaa opiskelun tammikuussa 2014.

Hevostiimi 2013