On tärkeää tietää lämpöstressin ja – halvauksen oireet ja ensiapu. Lämpöhalvaus voi johtaa pahimmillaan hevosen kuolemaan. Tärkeintä on ennaltaehkäisy, joten pidäthän hevosestasi hyvää huolta hellesäällä. Hevostiimin sivuilta löydät paljon hyviä vinkkejä mm. hevosen viilentämiseen.

Kuumuus on erityisen tukalaa pikkuvarsoille, joiden lämmönsäätelykyky ei ole vielä täysin kehittynyt. Lisäksi vanhat, huonokuntoiset, lihavat, sairaat ja pitkäkarvaiset hevoset kuuluvat riskiryhmään. Normaalikin hevonen on vaarassa saada lämpöstressiä helteellä mm. kovan rasituksen, esim. kilpailusuorituksen takia ja kuljetuksessa. Kun ilman lämpötilan ja kosteusprosentin yhteenlaskettu summa on yli 100 (esim. ilman lämpötila 30C ja kosteusprosentti 75 % = 105), on lämpöstressin riski terveelläkin hevosella selkeä.

Hevosen kehon lämpötila nousee usein rasituksen yhteydessä, mutta jos lämpö on noussut yli 40 asteen tai hevosen lämpö ei palaudu 20 minuutin levossa, kärsii hevonen lämpöstressistä. Yli 41 asteen lämpö on jo hyvin vaarallista hevoselle ja hevosella on jo silloin muitakin lämpöhalvauksen oireita. Kehon hapen tarve saattaa jo ylittää  kyvyn tuottaa happea, tila joka voi johtaa munuaisten, maksan, sydämen tai aivojen vammautumiseen. Jos hevosta ei saada viilennettyä, johtaa tila koomaan ja kuolemaan.

Lämpöstressin /-halvauksen oireita:
– Hevosen kehonlämpö yli 40 astetta
– Tiheä hengitys
– Tiheä tai epäsäännöllinen syke
– Väsymys, uneliaisuus, heikkous, masennus
– Hevonen ei syö tai juo
– Kompurointi tai muita neurologisia oireita
– Lihaskramppeja
– Ähkyoireita
– Hevonen hikoilee liikaa tai liian kauan / ei hikoile lainkaan
– Hevonen on kuivunut
– Tajuttomuus

Ensiapu
Jos epäilet hevosellasi lämpöhalvausta, soita eläinlääkärillesi. Aloita ensiapu välittömästi. Vie hevonen varjoon, mielellään tuulen vireeseen tai tuulettimen eteen. Riisu mahdollinen satula, ötökkäloimi tms. Viilennä hevosta viileällä vedellä joko sienellä tai vesisuihkulla.  Viilennä erityisesti alueita missä on isoja verisuonia, kaulaa, vatsan alusta ja reisien sisäpintoja. Vakavassa lämpöhalvauksessa käytä hyvin kylmää tai jääpaloilla kylmennettyä vettä. Jos hevosella on neurologisia oireita tai se on hyvin poissaoleva, ole erityisen tarkkaavainen ja huolehdi myös omasta turvallisuudestasi hoitaessasi hevosta. Tarjoa hevoselle viileää vettä (olisi tärkeä saada hevonen juomaan, jos se ei juo, täytyy eläinlääkäri saada paikalle nesteyttämään hevonen) ja elektrolyyttejä. Jatka hevosen viilentämistä kunnes kehonlämpö on laskenut alle 38.5 asteen ja hengitys sekä syke ovat palautuneet normaaliksi.
Tarkkaile hevosta ja toimi eläinlääkärin ohjeiden mukaan.

Lue myös Hevostiimin muut helleartikkelit:
Hevosen viilentäminen ratsastuksen jälkeen – 16 vinkkiä hellesäähän
Suojaatko hevosesi auringon polttamilta?
Voit viedä hevosen lähteelle, mutta et voi pakottaa sitä juomaan

(artikkelikuva on kuvituskuva, eikä liity aiheeseen)

Lähteet:
Hevostietokeskus
The Horse – Heta Stress in Horses
PetMd – Heat Stroke in Horses
Valleyvet – Horse Heatstroke and Exhaustion