Hevosia emme nykyään talviolympialaisten lajeissa näe, vaikkakin ne komeassa valoshowssa Sotshin avajaisissa kiinnittivät hevosihmisten huomion.

Talviolympialaisissa on kuitenkin historian varrella ollut hevoslajeja, vaikkakin vain näytöslajeina. Näytöslajin idea on esitellä erikoisempia, ehkä järjestäjämaalle perinteisiä lajeja. Toiset näytöslajeista ovat päätyneet oikeiksi olympialaislajeiksi, harmittavasti tosin ei yksikään hevoslajeista.

hiihtoratsastus2Hiihtoratsastus oli näytöslajina vuoden 1928 talviolympialaisissa St.Moritzissa Sveitsissä. Tässä hiihtoratsastus oli oikeastaan vetohiihtoa (skijoring) hevosten takana. Toisin kuin nykyisin hiihtoratsastuksessa, hiihtoratsastuksessa St.Moritzissa hevosilla ei ollut lainkaan ratsastajia, vaan hiihtäjät myös ohjasivat hevosia. Radalla ei myöskään ollut esteitä, eikä hyppyreitä. Kaikki kilpailivat samalla radalla yhteislähtönä. Kilpailu pidettiin järven jäällä ja isäntämaan edustajat veivät kolme kärkisijaa.

Samoissa vuoden 1928 talviolympialaisissa kilpailtiin näytöslajina myöskin laukkaratsastuksessa. Kilpailu pidettiin myöskin järven jäällä. Vaikkei laji jäänyt olympialajiksi, on St.Moritzissa kilpailtu perinteisesti vuodesta 1907 tähän päivään asti lumilaukkakilpailut, White Turf Horse Racing. White Turfissa kilpaillaan myös vanhan tavan mukaisesti hiihtoratsastuksessa sekä ravilähdöissä, joissa kärryt näyttävät reen ja kärryjen välimuodolta. Vuoden 2014 viimeinen White Turf päivä on tänään 23.2.2014, uppoudu tunnelmiin Whiteturfin kotisivuilla.Competitors in action

Vuoden 1948 talviolympialaisissa kilpailtiin talvi viisiottelussa. Lajeina olivat maastohiihto, ammunta, mäkilasku, miekkailu ja ratsastus. Olympialaiset olivat myöskin St.Moritzissa Sveitsissä. Kolme ensimmäistä sijaa vei naapurimaamme Ruotsin edustajat.