Alkuveryttelyssä on tärkeää löytää oikea rytmi
Kokenut estevalmentaja Kari Nevala kertoo, ettei hän halua teettää alkuverryttelyssä liian monimutkaisia tai kokoavia harjoituksia.
– Alkuverryttelyn tarkoitus on lämmitellä hevonen ja ratsastaja tulevia tehtäviä varten. Haluan että molemmat pysyvät hyvällä ja reippaalla tuulella, siksi verryttely sileällä saa mielellään olla helppoa, rutiininomaista ja hauskaa. Alkukävelyiden jälkeen mennään rentoa kevyttä ravia molempiin suuntiin, katsotaan että hevonen kuuntelee pohjetta ja ratsastajan asento on hyvä. Tämän jälkeen laukataan kevyessä istunnassa ottaen heti hyvän ratarytmin. Mielestäni on tärkeää, että junioriratsastaja ratsastaa hyvää ratalaukkaa muuallakin kuin kilpailuissa tai esteiden välissä. Sen täytyy olla luontevaa sekä hevoselle että ratsastajalle, estevalmentaja Kari Nevala kertoo

Tsekataan avut
Alkuverryttelyn jälkeen Kari Nevala haluaa nähdä hieman sileän työskentelyä. Käydään läpi ratsastajan istuntaa ja apujen käyttöä, kääntämistä, tasapainoa, suoruutta, jarrun ja kaasun toimintaa kaikissa askellajeissa. Hyviä harjoituksia ovat mm. siirtymiset, pohkeenväistöt, voltit, avotaivutus.
– Täytyy myös muistaa ratsastaa suoraan, eli käännösten ja taivutusten välillä pitkiä suoria linjoja, muistuttaa valmentaja.

Heti ensimmäisillä hypyillä hyvään rytmiin
Nevala haluaa mieluusti hypyttää junioriratsastajaa hyvässä ratarytmissä kaikissa harjoituksissa.
– Yleisin ongelma kisoissa on se, että ratsukon rytmi vaihtelee liikaa radan aikana. Tulee rytmirikkoja, joiden seurauksena tulee virheitä. Oikean tasapainoisen rytmin löytäminen on tärkeää ja kun siihen kiinnitetään heti ekoissa hypyissä huomiota, on se rataharjoituksessakin helpompaa, Kari kertoo.

Katso esimerkki estealkuverkasta:

Valmentaja: Kari Nevala
Kari on kilpaillut ja valmentanut Saksassa kansallisella ja kansaivälisellä tasolla 13 vuoden ajan. Kari on erikoistunut uraansa aloittelevien junioreiden ja nuorten ratsastajien systemaattiseen valmentamiseen. Hänen valmennettavansa ovat menestyneet hyvin kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Lisäksi sydän sykkii erityisesti nuorten lahjakkaiden hevosten kouluttamisen parissa. Kari onkin kouluttanut useita nuoria hevosia kansainväliselle huipulle asti. 

Ratsukko: Pauliina Holm ja LRK Beckham
Pauliina kilpailee vuonna 2017 ensimmäistä kauttaan juniorina. Vuonna 2016 hän kilpaili lapsiratsastajana menestyksekkäästi mm. voittaen lapsiratsastajien SM-hopeaa, lapsiratsastajien hallimestaruus kultaa ja Miniderbyn.