On tärkeää, että ratsastaja pystyy mukautumaan hevosen liikkeisiin hyvin. Liikkeisiin mukautuminen ei ole aina kovin helppoa ja se vaatii jatkuvaa harjoittelua. Lue istunta-artikkelista ”Liikkeisiin mukautuminen” hyvät vinkit istuntasi parantamiseen. Huolellisen lukemisen jälkeen valitse yksi harjoite tai ajatus artikkelista ja toteuta sitä tällä viikolla.
Lisäksi meillä on täsmäharjoitus tasapainon, lonkkien rentoutumisen ja lantion liikkuvuuden parantamiseksi. Ota seuraava harjoitus mukaan viikottaiseen treeniin!

Irroita pohkeet

Istu käynnissä mukavasti satulassa, nosta hieman polviasi ja irroita pohkeet lonkista lähtien hevosen kyljistä.

Pidä jalkojasi näin 3-4 sekuntia ja päästä sitten pohkeet takaisin hevosen kylkiin. Alkuksi pystyt irroittamaan pohkeen vain muutamia senttejä, mutta toistojen jälkeen, lonkkasi joustavat enemmän ja tunnet olosi irtonaisemmaksi. Älä nojaa ylävartalolla taakse, vaan pysy suorassa.

Voit helpottaa tehtävää pitämällä parilla sormella kiinni satulan etukaaresta, varsinkin kun yrität tehdä harjoitusta ensimmäisiä kertoja ravissa. Tekniikka on sama ravissa ja laukassa kuin käynnissäkin, mutta liikkeiden suuruus vaikeuttaa harjoitusta.

”Lonkkanivel on tärkein hevosen liikkeeseen mukautumisessa. Se on pallonivel, ja hyvin liikkuva. Monet ihmiset eivät käytä tätä liikkuvuutta tavallisessa elämässä, joten lukkiutuvat hevosen selässä istuessaan. Tämä aiheuttaa jännitystä lantiorenkaassa ja saa ratsastajan pomppimaan satulassa. Pohkeitten irroittaminen saa lonkkien liikkeen laajenemaan. Tällöin ratsastajan istuin pysyy paikoillaan hevosen selässä ja seuraa sujuvasti hevosen liikettä. Tällä on seurannaisvaikutus ratsastajan kehoon – ylävartalo tulee pystympään, selkä toimii paremmin, jalat rentoutuvat ja pysyvät pehmeästi kiinni hevosessa.”

Lähde: Tina Sederholm, Ratsasta paremmin

Kuva: Kuvituskuva