Hevostiimin eläinlääkäriviikolla jäsenet saivat kysyä omia kysymyksiä, joihin saatiin vastaukset Hevosklinikka Anivetin eläinlääkäreiltä. Ensimmäinen kysymys koski kesäihottumaa ja sen hoitoa!

Miten kesäihottumaa pitäisi hoitaa?

Kesäihottuman taustalla on polttiaisia (Culicoides spp) vastaan muodostuva yliherkkyys. Tietyillä hevosroduilla on todettu yliherkkyyteen enemmän alttiutta esim:  Islanninhevoset, Shirehevoset, Suomenhevoset ja Friisiläiset.

Hevosten yliherkkyysreaktio muodostuu hyönteisten sylkiproteiineille. Kliinisiksi oireiksi muodostuu voimakas kutina, joka voi hevosen alueen hankaamisen myötä johtaa helposti ihotulehduksiin. Oireet ilmenee usein  etenkin päässä, hännässä, harjassa, selässä  sekä vatsan alueella. Oireet ilmenevät selkeästi lämpiminä vuodenaikoina hyönteisten ollessa ympäristössä.

Hevonen, jolla todetaan kesäihottumaoireita, tulisi suojata hyönteisten puremilta ja suojata hyttyskarkoittein ja nk. hyttysloimella, jota myös tulisi “kyllästää” hyönteiskarkoitteilla. Lääkkeellisistä karkoitteista mm. permitriini ja deltametriini on todettu tehokkaaksi (esim. Swich pour on).

Myös hevosten ulkoilualue vaikuttaa hyönteisten määrään; Hyönteisten määrä on vähäisempi tuulisella avoimella alueella kuin esim. kosteissa metsiköissä, joissa seisovaa vettä. Myös illalla hyönteisten määrä lisääntyy.

Hevosia voidaan allergiatestauttaa  hyönteisallergiaa vastaan; jolloin mikäli todetaan kohonneita vasta-aineita  voidaan hevoselle  tehdä siedätyshoito. Siedätyshoidossa hevonen saa pieniä määriä allergeenia (jolle se on allerginen) nahan alle pistettynä, ja näin hevonen “siedättyy” näille, jolloin elimistö ei enää ylireagoi niille kun se seuraavaksi niille altistuu.

Tutkimuksissa on todettu että noin 70% saa apua allergiaan  siedätyshoidoilla, ja pysyy näin  ollen oireettomana.

Muita hoitoja on lähinnä oireiden ja kutinan lievittämistä. Paikallisilla kosteuttavilla ihosuihkeilla pyritään alentamaan ihon kutinakynnystä, suojamaan ihon puolustusmekanismeja säilyttämällä ihon kosteustasapainon. Näitä on erilaiset kosteuttavat shampoopesut ja  ihon kosteutussuihkeet. Shampootuotteita sekä kosteutustuotteita on paljon markkinoilla; esim DermAllay tuotesarja, Solheds tuotesarja tai Virbac Equimyl ja Humilac spray tuotesarjat.

Ihon kutiessa voidaan myös käyttää tarvittaessa paikallisia kortisonisuihkeita. Omegarasvahappojen on myös todettu tukevan ihon toimintaa, jolloin ihon allergiareaktiokynnyksen on todettu alentuvan. Näistä esim. iholle laitettava Dermocent spot on valmiste.

Antihistamiinin oireiden ehkäisevä tehokkuus vaihtelee yksilöittäin. Tehon on todettu olevan paras kun lääkitys aloitetaan ennen hyönteisten tuloa.

Tärkeimmät ja tehokkaimmat kesäihottuman hoidot perustuvat ihon paikallishoitoihin, joilla pidetään hevosen iho  hyvässä kunnossa, sekä suojaamiseen hyönteisiä vastaan hyttyskarkoittein ja hyönteisloimilla.

Eläinlääkäri Dr Doychin Lyudov
Eläinlääkäri Johanna Koponen
Hevosklinikka Anivet

www.anivet.fi