Maalsikuussa olemme suunnitelleet kilpailukautta. Kun tavoitteet ja analysointi itsestä ratsastajana ja hevosesta on mietitty, keräsimme kauden kilpailuja ylös. Nyt meidän täytyy päättää meille sopivat kilpailut. Koska tähtäämme hyvään kehitykseen kilpailukauden aikana, on hyvä miettiä eri kilpailupaikkojen vahvuuksia ja heikkouksia ja niiden vaikutuksia ratsukkoon.

Kilpailupaikan ominaisuuksia:

 • Kilpailukentän pohja
  Onko pohja kilpailukentällä hyvä? Hoidetaanko pohjaa kilpailuiden aikana? Onko pohja kovin sääherkkä? Pehmeä / kova?
  Huonolla pohjalla ei kannata ratsastaa koskaan, mutta ei erityisesti vanhoilla tai herkillä hevosilla. Jos olet epävarma kilpailupaikan pohjasta, ei se kilpailu ole ainakaan oikea paikka tason nostoon, pysy siinä tapauksessa turvallisesti mukavuusalueellasi. Kilpailun aikanakin hyväkin pohja voi mennä huonommaksi, esim. rankkasateiden takia.
 • Kilpailukentän koko
  Näet kilpailukentän (este) koon kilpailukutsusta. Yleensä isommalla kentällä kääntäminen ja laukkaaminen on helpompaa, milloin se palvelee paremmin esim. nuoria hevosia.
 • Verryttely
  Verryttelyalueen pohjan täytyy olla turvallinen. Verryttelyn pohja joutuu kovalle koetukselle kilpailupäivän aikana. Parhaissa paikoissa verryttelyn pohjaa huolletaankin päivän mittaan useamman kerran. Jos verryttelyn pohja on huonohko, mutta kuitenkin turvallinen ratsastaa, täytyy sinun suunnitella verryttely niin, ettei huonohko pohja rasita liikaa hevosta tai tee siitä epävarmaa ennen radalle lähtöä. Optimaalitilanteessa verryttely ja kilpailusuoritus tapahtuvat samankaltaisilla pohjilla.
  Mitä isompi verryttely on, sitä useampi hevonen sinne yleensä pääsee. Tämä palvelee hyvin niitä hevosia, jotka tarvitsevat pitkää verryttelyaikaa. Jos verryttelyaikaa on varattu kilpailuissa vain hyvin vähän, on hevonen lämmiteltävä jotenkin muuten (esim. taluteltava) tai vaikkapa ratsastettava kotona ennen kilpailuihin lähtöä. Isolla verryttelykentällä on usein jaettu verryttely verryttelysuuntiin, joka on helpompaa ja turvallisempaa nuoren tai säikyn hevosen kanssa. Joissain harjoittelu- tai seurakilpailuissa voi verryttely tapahtua verryttelyryhmissä kilpailukentällä. Jos verryttelyyn on tällöin varattu riittävästi aikaa ja ryhmän koko on kohtuullinen, on tämä usein hyvä keino päästä näyttämään hevoselle itse kilpailupaikkaa. Valitettavan usein kuitenkin verryttelyryhmät ovat liian suuria ja aikaa on varattu suhteellisen vähän.
 • Kilpailualue
  Toisia hevosia miellyttävät enemmän toiset kilpailupaikat kuin toisia. Kun opit tuntemaan hevosesi, tiedät mitkä kilpailupaikat sille sopivat ja missä saattaa olla sille hankalaa. Joku voi ahdistua jos kilpailupaikka on ahtaan oloinen tai vaikkapa tuomaritorni / katsomo kentässä kiinni, toinen voi taas villiintyä isosta nurmikentästä. Jollekin voi olla parempi, kun verryttely on aivan kilpailukentässä kiinni, toiset saattavat taas häiriintyä siitä.
  Kun hevonen saa hyviä kokemuksia, ajan kanssa kunnon kilpahevonen ei ole kovinkaan herkkä ulkoisille tekijöille. Mutta hevoselle vaikeassa paikassa ei kannata yrittää tason nostoa, vaan pysyä mukavuusalueella, näin hevonenkin rentoutuu vaikeaankin paikkaan helpommin.
 • Estemateriaali
  Toisissa kilpailupaikoissa käytetään perinteisesti enemmän värikästä estemateriaalia kuin toisissa. Tärkeintä kuitenkin on että estemateriaali on turvallista. Erityisesti kokemattoman tai nuoren hevosen kanssa täytyy harjoitella ns. erikoisesteitä (vesimattoa, muuria, portteja yms.) jo treeneissä ennen kilpailuihin menoa. Kokemuksen myötä on kuitenkin hyvä valita kilpailupaikkoja, missä estemateriaali on riittävän runsasta ja värikästä. Se auttaa teitä ratsukkona eteenpäin ja helpottaa radan ratsastamista, koska hevoset hyppäävät yleensä värikkäitä ja ns. erikoisesteitä paremmin! Ne ovat hevoselle helpompia hahmottaa kuin pelkät haalistuneet puomit.
 • Esteratamestari
  Tietyillä ratamestareilla on usein tietty tyyli rakentaa. Kannattaa suosia kokeneiden ratamestareiden ratoja, erityisesti kokemattomilla hevosilla. Jos välit tuntuvat radan kävelyissä omituisilta tai joku käännös täysin mahdottomalta, kysy siitä ratamestarilta, usein kiireisenä päivänä on saattanut tulla ihan mittausvirhekin. Nuorten ja kokemattomien hevosten kanssa parempia ovat radat joissa on helpot käännökset ja sujuvat välit.
 • Kilpailumaksut
  Mieti yleisbudjettiasi kilpailukaudelle. Voit jakaa kilpailuja mielessäsi eriarvoisiksi. Kilpailu jossa ajattelit ratsastaa voitosta, saa maksaa enemmän, kuin kilpailu jossa ajattelit harjoitella. Muista kuitenkin että myös ajomatka ja menetetty aika maksaa. Yleensä kannattaa suosia kilpailuja lähialueilla, näin myös takaat niiden kilpailujen jatkuvuuden tulevaisuudessa.
 • Kuljetusmatka ja kilpailupaikalla vietetty aika
  Kokematon tai nuori hevonen kannattaa viedä lähitallille ensimmäisiin kilpailuihin. Kun kuljetusmatka on lyhyt, on koko kokemus hevoselle parempi. Mutta yleensä kokeneet kilpahevoset pitävät matkustamisesta. Jos hevonen kuitenkin on helposti jäykkä, on se vielä jäykempi pitkän automatkan takia. Ja mitä pidempi päivä, sitä tärkeämpää on että hevonen juo päivän aikana hyvin. Talviaikaan Suomessa joutuu myös usein miettimään kilpailumatkan turvallisuutta, kuinka jäisten, pienien tai mutkaisten teiden takana kilpailupaikka on. Minkälaisella kuljetuskalustolla olet liikkeellä? Muista, että turvallisuus ennen kaikkea!

TEHTÄVÄ:

Mieti aikaisempien analyysien perusteella, mitkä kauden kilpailupaikat olisivat teille ratsukkona sopivia, mitkä haastellisimpia? Miten eri paikat vaikuttavat luokkiin ja tavoitteisiisi? Jos et tiedä kilpailupaikoista tarpeeksi, mieti miten saisit lisätietoja? Kysy valmentajaltasi, tallikavereilta, kilpailun järjestäjältä, kyllä joku tietää! Voit myös kirjoittaa kommenttikenttään kysymyksiä eri kilpailupaikoista tai kommentoida omia kokemuksiasi eri kilpailupaikoista, näin voimme yhdessä jakaa ja saada arvokasta informaatiota erilaisista paikoista! Säilytetään keskustelu kuitenkin Hevostiimille tyypilliseen tapaan asiallisena ja iloisena! (= .