Ratsastaja tarvitsee hyvää tasapainoa ennen kaikkea pystyäkseen ratsastamaan häiritsemättä hevosta.
Koordinaatiota tarvitaan eri kehon osion toimintaan samaan aikaan riippumatta toisistaan, esim. vasen pohjelihas jännittyy ja oikea käsi rentoutuu.

Hyvä kehon koordinaatio saavutetaan hyvän tasapainon avulla. Ratsastaessa tarvitaan staattista, sekä dynaamista tasapainoa. Staattinen tasapaino auttaa pitämään ratsastajan istunnan vakaana hevosen liikkeistä tai mahdollisista pompuista huolimatta ja dynaaminen tasapaino auttaa taas liikkeessä tapahtuvaan tasapainon säilyttämiseen.

Tasapaino harjaantuu ratsastaessa, muita hyviä tasapainoa kehittäviä harrastuslajeja ovat mm. tanssi, jalkapallo, lentopallo, tennis, pyöräily ja voimistelu. Staattisen tasapainon kehittymistä auttaa myös keskivartalon hyvät lihakset, joten lisää harjoitteluusi myös lihasvoimaa kehittäviä harjoitteita ja harrastuksia.

Katse vaikuttaa huomattavan paljon tasapainoon. Voit testata asiaa tekemällä tasapainoharjoitteita toinen tai molemmat silmät kiinni, se on paljon hankalampaa! Saavutat ratsastaessa paljon paremman tasapainon jos katsot eteenpäin, pehmeällä ja laajalla katseella. Lue katso artikkeli ja harjoita katsettasi tasapainonkin hyväksi!

Tasapainoa varten tarvitset hyvät lihakset, mutta myös notkeutta ja rentoutta. Jos jännität hevosen selässä, tasapainosi häiriintyy, koska väärät lihakset jännittyvät ja kehon tasapainopiste horjuu. Et kenties itse huomaa tätä, muuta kuin henkisenä jännityksenä, mutta jos sinua jännittää, todennäköisesti jännität myös lihaksiasi. Opettele rentoutumaan ja luottamaan hevoseen ja tilanteen hallintaan.

Katso harjoituksia tasapainon ylläpitämiseen!