Tämän päivän mediasta saadaan päivittäin lukea, miten lähimmäistä ei enää auteta. Vanhus voi kulkea pakkasella yöpuvussa koko kylän läpi, ilman että kukaan kysyy mihin on matka. Tai pikkupoika harhailla tiellä. Tai luullaan sairaskohtausta humaltumiseksi. Ihmisten halu elää omaa elämäänsä irrallaan muista, tekee sen ettei tuntemattomia enää auteta, ei haluta sekaantua toisten asioihin.

Voit ajatella, ettei tämä koske sinua. Lehdissä näkyviä tapauksia ei ole sattunut kohdallesi ja jos niin kävisi, olisit auttanut. Hyvä niin, mutta mediassa uutisoidut tapaukset ovat vain jäävuoren huippu, osoitus siitä miten välinpitämättömäksi me ihmiset olemme tulleet jokapäiväisessä elämässämme.

Näin äitienpäivä viikolla löytyy helposti läheltä heti yksi arjen sankari: Äiti. Äidit tekevät kaikkensa lastensa puolesta pyyteettömästi. Minä, kuten moni muukin, on ikuisessa kiitollisuudenvelassa äidille, äiti on aina auttanut ja tukenut kuoppaisellakin matkalla. Ja onneksi tässä rosoisessa maailmassa äidinrakkaus säilynee, mutta onko auttaminen nykyisin vain perheasia? Onko meillä niin kiire ja onko sydämessämme niin vähän tilaa, ettei aika riitä muista välittämiseen, eikö tila sydämessä enää riitä? Ajattelemme, että joku muu voi auttaa ja välittää, mutta kuka muu muka?

ruutu_tammat

Varsomisvalvontaa Varsavahdeissa

On vaikea laittaa hyvää eteenpäin, jos ei tunne sitä ympärillään.
Itse olen juuri nyt onnellinen syntyneestä varsasta, ja onneni on vielä normaalia suurempi, kun mietin apua, minkä sain tamman kantoaikana. Ystäväni kautta liityin facebookissa Varsavahdit nimiseen ryhmään (www.hevossuomi.fi). Varsavahdit koostuvat myös kasvattajista, mutta suurimmaksi osaksi ihan normaaleista työssä käyvistä ihmisistä, jotka eivät edes omista omaa hevosta. Eri puolella Suomea olevia tiineitä tammoja vahditaan Internetin ja ip-kameroiden kautta. Yö jaetaan 1-2 tunnin mittaisiin valvontavuoroihin halukkaiden varsavahtien kera.

Kuka tahansa yöt tammaa valvonut ymmärtää miten mahtavasti apua tämmöisestä on, oman vahtivuoron jälkeen voi nukkua rauhassa, tamma on seurannassa koko yön.

Joka ilta hämmästelen sitä, miksi minulle täysin tuntematon ihminen haluaa herätä keskellä yötä valvomaan minun tammaani? Miksi minun tammaani vahtivat naiset kysyvät jaksanko, haluanko nukkua, mitä meille kuuluu? Mietin sitä monta viikkoa, kunnes tajusin että miettimiseni kertoo enemmän itsestäni kuin ehkä haluaisin. Jos olisin kovin auttavainen, niin miksi minun on vaikea uskoa, että joku haluaisi minua auttaa?

En ehkä koskaan pysty maksamaan kiitollisuudenvelkaani ihanille ladyille Varsavahdeissa, mutta voin laittaa hyvän eteenpäin. Hevostiimin palvelussa seurattiin Hevostiimin Elinan tamman kantoaikaa. Wienna Love, joka on monelle kisakentiltä tuttu, voi koko tiineyden hyvin ja varsominen alkoi normaalisti. Pian kuitenkin huomattiin, että varsa oli pahassa virheasennossa ja vaikka eläinlääkäri teki kaikkensa, varsa menetettiin ja Wiennakin lensi taivaalle enkelivarsansa kanssa.

enkeliheppa


“How do you spell ’love’?” – Piglet
”You don’t spell it…you feel it.” – Pooh”
― A.A. Milne

Vaikka se oli minullekin niin järkyttävää, että edelleen kyynelsilmin asiaa muistelen, päätin että nyt on meidän vuoro olla vahvoja. Haluaisin uskoa, että Karin kanssa seisoimme kuin vahvat hongat tuulessa Elinan molemmin puolin. Vaikka suru kuinka ystäväämme riepottelisi, emme antaisi hänen koskaan kaatua.

Monesti myös alan ammattilaisia pidetään kylminä ja etäisinä, mutta kun hevossairaala Anivetin henkilökunta järjesti eläinlääkäri Doychinin kiireellä paikalle, kun Doychin yritti kaikkensa ja kuinka kokeneen eläinlääkärin silmäkulma kostui hänen lähettäessään Wiennan sateenkaarisillalle, tiesin että meillä on hädässä aina apu lähellä. Miten kiitollinen olenkaan siitä.

Auttaminen voi olla isoa tai pientä. Se voi olla surun murtaman ystävän tukemista tai aloittelijan opettamista suitsien laittoon. Se voi olla seuran talkoisiin osallistumista tai tallin käytävän lakaisua. Se voi olla yksinäisen ihmisen kanssa juttelua tai oven avaamista.

Auttamalla voit olla tänään jonkun arjen sankari.

//Minna
Hevostiimiläinen

Hevostiimi haluaa olla mukana auttamassa! Muistamme äitejä ja kaikkia arjen sankareita tällä viikolla Kevätriehalla. Kevätriehan aikana julkaisemme joka päivä ilmaisia treenivideoita ja haastatteluja, katso videot täältä!