Kaikki hevoset ovat yksilöitä (kuten ratsastajatkin) ja kilpailut ja niihin valmistautuminen onkin suunniteltava ratsukkokohtaisesti. Tässä kuitenkin muutamia vinkkejä kuuman hevosen kanssa kilpailemiseen:

  • Kuuma hevonen saattaa olla hyvin innostunut kilpailutilanteessa, milloin se voi olla vielä energisempi kuin harjoituksissa kotona. Näin käy yleensä kokeneen kilpahevosen kanssa. Kokematon hevonen voi ollakin kilpailutilanteesta hieman hämillään ja olla huomattavasti hitaampi kilpailuissa kuin kotona. Tämä tasaantuu kun hyviä kokemuksia karttuu.
  • Yritä pitää hevonen mahdollisimman rentona kilpailualueella. Tutustu hevoseesi ja tunne sen tavat. Toiset hevoset haluavat heti trailerista ulos ja toiset taas viihtyvät trailerissa erityisen hyvin. Joku hevonen matkaa parhaiten yksin, mutta useimmat matkaavat parhaiten kaverin kanssa.
  • Yritä valita kilpailuja joissa on erinomainen verryttelymahdollisuus. Optimaalisinta olisi saada pitkä ja rento alkuverryttely, jonka aikana hevonen saadaan tarvittaessa rauhoittumaan.
  • Kuuma hevonen saattaa mennä ylikierroksille ja syödä ja/tai juoda huonosti kilpailupaikalla. Jos olet opettanut hevosen jo kotona makuveteen, saattaa se juoda sitä hieman paremmin. Yritä aikaansaada olosuhteet jossa hevonen rentoutuu ja syö ja juo ainakin lähes normaalisti.
  • Tarkkana verryttelyssä ja kilparadalla ettet ota kuumalta hevoselta laukkaa liian lyhyeksi, katso että pystytte etenemään normaalissa ratatemmossa.
  • Voit myös kokeilla hevosen aamuratsastusta ennen kilpailusuoritustasi kilpailupaikalla tai jo kotona. Katso että hevonen rentoutuu mutta saa myös liikettä sen verran että pahimmat pöhinät on ulkona. Anna hevoselle tarpeeksi aikaa ratsastuksien välissä, eli aamuratsastus olisi hyvä suorittaa vähintään 2h ennen kilpailuverryttelyä.
  • Kilpailupaikalla ennakoi hyvin kuuman hevosen kanssa. Käytä tarvittaessa punaista rusettia hännässä. Älä ratsasta tai taluta hevosta ahtaista väleistä, ihmisjoukkion keskellä tai ihan toisen hevosen vierestä. Pyydä kohteliaasti tilaa.
  • Mikäli olet epävarma hevosesi energiatasosta tai suoritusvarmuudestanne, kilpaile ensin huomattavasti matalammalla tasolla kuin olette harjoitelleet. Näin sekä sinä että hevonen pysyvät helpommin rentoina kohti isompiakin luokkia.
  • Muista pysyä itse rauhallisena – sitä rauhallisempi hevosesi on!