”Ennen vanhaan ratsastettiin sillä millä nyt ratsatettiin ja ratsastajan tuli oppia parantamaan hevosen liikettä, nykyään jalostuksen kautta hevoset jo luonnostaan liikkuvat paremmin, niillä on paljon liikettä. Mutta jossain vaiheessa siihen liikkeeseen täytyy pystyä vaikuttamaan.” Kyra Kyrklund

Liikaa kädellä ratsastaminen, ratsastajien ”perisynti”.
Hevosen täytyy oppia ottamaan tuki alaleukaan, ei suupieleen. Jos sinun täytyy ottaa ohjasotetta ylöspäin, tee se aina vain yhdellä kädellä, toinen käsi jää normaalille paikalleen.

kauhukahva kauhukahva2

 

 

 

 

kauhukahva3

Ratsastajan tulee tiedostaa paljonko hän ”rämplää” kädellä. Harjoitus (ei kokemattomille ratsastajille ja nuorille hevosille); laita satulan etukaareen alaturpahihna ns. kauhukahvaksi, pujota ohjat kauhukahvan läpi (kts. kuvat). Pidä kädet leveänä, hevonen kulkee ns. tunnelissa molempien ohjien ja molempien jalkojen välissä. Ohja on jopa 90 astetta remmiä kohtaan. Laita nyrkki niin että kämmenpuoli on ylöspäin. Jos pidät kädet lähellä toisiaan, voit edelleen rämplätä käsilläsi, joten pidä kadet leveänä ulos. Koska me haluamme että hevoset ovat kokoajan pehmeitä ja hyvät kädelle, me vämpläämme kädellä niitä kokoajan irti siitä muodosta ja tuesta jossa haluaisimme hevosen olevan.
Ratsasta ympyrällä ravissa, tee siirtymisiä käyntiin, käsi hiljaa, älä vedä taaksepäin, ratsasta siirtymää eteenpäin. Käynnissä voit vähän väistättää hevosta, sille puolelle johon hevonen ei halua ottaa tukea. Jos hevonen vetää vastaan, ratsastajana et saa vetää tai nykiä vastaan, vaan levitä kättä, näin hevonen huomaa ettet ole halukas vetokisaan, vaan se hetken kuluttua rentoutuu.

Jatka suoraa uraa pitkin ja ratsasta avotaivutusta. Pidä sama tuntuma molemmilla ohjilla. Hevonen ei saa kiihdyttää vauhtia vaan halutaan että etujalka nousee, käsi leveälle ulos, et päästä hevosta pois pohkeelta. Jos hevonen edelleen karkaa ja puolipidätteet ei mene läpi, tee käynti siirtymiä avotaivutksen sisällä – on parempi tehdä täys pidäte – siirtyminen.
Vaikka hevonen nousisi liian ylös, siitä ei pidä huolestua, käsi on tässä harjoituksessa oikein tehtynä vakaa, ja voit käyttää pohjetta niin että hevonen reuntoutuu siihen. Remmi myös avustaa siihen että pysyy satulassa, ettei hevonen pysty nostamaan ratsastajaa ja tämä ns. pakottaa hevosen istumaan oikeassa asennossa kun hevonen ei pääse vaikuttamaan ratsastajan istuntaan.

Laukassa ympyrällä istu rauhallisesti ja anna hevosen laukata rennosti, käsi hiljaa, käsi leveänä. Kun hevonen on rento, voit alkaa kokoamaan laukkaa. Jatka suoraa uraa ja seuraavalla pitkällä sivulla lisää laukkaa, pidennä askelta, ei kovaa laukkaa. Kun kokoat päätyyn, tee ulko-ohjalla puolipidätteitä. Seuraava pitkä sivu samalla tavalla, askel askeleelta.

”Jos käytät tälläistä apukeinoa se on enemmän sitä että ratsastaja saa uuden tunteen ratsastamiseen, aina kun tekee samalla tavalla, sitä ei enää edes ole tietoinen siitä mitä tekee.” Kyra Kyrklund