Ratsastus on erittäin hyvä harrastus ja sen aloittaminen on mukavaa ja hienojen kokemuksien määrä on mittava, mutta ratsastuksessa on se kolikon toinenkin puoli, kyseessä on iso eläin joka ei toimi ajatuksen voimalla tai kuten polkupyörä, joten ratsastus saattaa olla vaarallista. Tämän takia on erityisen tärkeää että löydät itsellesi parhaan mahdollisen ratsastuskoulun jossa aloittaa harrastus mahdollisimman turvallisesti. Ratsastuskoulun valinta vaikuttaa myös suuresti oppimiseesi ja kehittymiseesi ratsastajana; väärän ratsastuskoulun valinta saattaa negatiivisesti vaikuttaa kokemuksiisi ratsastuksessa sekä ylipäätään hevosten kanssa olemisessa.

maneesiRatsastuskoulut yleensä tarjoavat erilaisia palveluita. Ratsastusta pienryhmissä, yksityistunteja, valmennustunteja, este- ja kouluratsastustunteja, maastotunteja jne. Joten tutustu etukäteen huolellisesti ratsastuskoulun nettisivuihin, näin tiedät mitä ratsastuskoululla on tarjottavana. Voit tehdä myös hintavertailua. Hintaan yleensä vaikuttaa muunmuassa se montako ryhmässä ratsastaa, onko maneesia, onko ratsastuksenopettaja käynyt koulutuksen alalle.

Valittaessa hyvää ratsastuskoulua kokeneemmat ratsastajat tietävät mitä hakea, mutta jos olet aloitteleva ratsastaja, hyvän ja huonon ratsastuskoulun erottaminen saattaa olla vaikeaa. Onneksi löytyy muutamia tekijöitä joilla jokainen, kokenut tai kokematon, voi erottaa hyvän ratsastuskoulun.

Tutustu talliin ja talliympäristöön.
Hevosten kanssa toimittaessa turvalliset puitteet ovat kaiken A ja O. Kun vierailet ratsastuskoulussa, tutustu tiloihin ja katsele ympärillesi. Sinun ei tule hakea viiden tähden luksusta vaan hyvin hoidetut tilat joista näkyy että turvallisuus on otettu huomioon, on välttämättömyys. Esimerkiksi, onko tallissa siistiä? Repsottavatko tarhojen aidat? Ovatko kulkureitit tarpeeksi väljiä ja turvallisia ajatellen että niissä kuljetaan hevosten kanssa? Näyttävätkö tarhat sekä ratsastusalueet (kenttä ja/tai maneesi) siltä että niitä huolletaan? Ratsastuskoulu on liiketoimintaa, talli sekä ympäristö tulisi hoitaa ammattimaisesti ja huomioiden asiakkaiden turvallisuus. Jos vastaus yhteenkään edellä mainituista kysymyksistä oli ”Ei”, silloin sinun kannattaa harkita tutustumista johonkin toiseen ratsastuskouluun.

LEHTIKUVA leiri4

 

 

 

 

 

 

Hevoset.
Toinen helppo tapa ratsastuskoulun arvioimiseen on hevosiin tutustuminen. Kun vierailet ratsastuskoulussa, hevosten tulisi näyttää tyytyväisiltä ja terveiltä. Ei happamia hevosia, jotka tervehtivät käytävältä karsinaan kurkkaavaa ratsastajaa hampaat irvessä. Hevoset näyttävät terveiltä – niillä on hyvä karva ja lihavuuskunto. Hyvä ratsastuskoulu pitää hyvää huolta hevosistaan.

Seuraa ratsastuskoulun tunteja.
Erittäin hyvä tapa joka auttaa päätöksen tekemisessä on seurata muutama tunti ratsastuskoulussa. Kiinnittäen erityisesti hyvää huomiota opettajan opetustapaan sekä käytökseen, niin oppilaita kuin hevosiakin kohtaan. Ratsastajilla on sopivat hevoset, jos näyttää siltä että arka ratsastaja on saanut tallin villeimmän hevosen, ratsastuskoululla ei ehkä ole kykyä, tai halua, valita ratsastajille sopivia hevosia.

Juttele opettajan kanssa.
Kun valitset ratsastuskoulua, opettajan/opettajien tulee olla isossa osassa päätöksen tekoa. Ratsastuksenopettajasta tulee ”huokua” halu opettaa ja hän antaa ammattimaisen kuvan itsestään. Puhuessasi ratsastuskoulun opettajan kanssa, älä epäröi esittää kysymyksiä, hyvä opettaja osaa vastata mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Muista että kun valitset sopivaa ratsastuskoulua, sinulle tulee tulla tunne että täällä haluat oppia. Tilat ovat hyvät, opettaja on mukava ja hevoset ovat kivoja ja hyvinvoivia.

SRLSuomessa ratsastuskoulut voivat hakea Suomen Ratsastajainliiton (SRL, maamme ratsastusurheilun keskusjärjestö) jäsentalliksi. Suomen Ratsastajainliitto ry:n jäsentallit on jaettu kolmeen ryhmään: ratsastuskoulut, harrastetallit ja yksityistallit. Jäsentalleilla ratsastuksen opetuksesta vastaa koulutettu ja ensiaputaitoinen henkilökunta. Ratsastuskouluissa opetuksesta vastaa ratsastuksenohjaaja tai ratsastuksenopettaja. Harrastetalleissa harrasteohjaaja. Yksityistallit tarjoavat asiakkaiden hevosille täysihoitopaikkoja.

Kun valitset ratsastuskoulun tai harrastetallin SRL:n jäsentallien joukosta, saat pätevän opettajan, opetuskäyttöön soveltuvan, koulutetun hevosen tai ponin sekä turvalliset olosuhteet harrastamiselle. Lisäksi tiedät, että hevosten hyvinvoinnista huolehditaan ja itselläsi on vakuutusturva mm. tapaturman varalta.

Ratsastajainliiton jäsenyyden saadakseen tallin on täytettävä tarkat kriteerit, joiden toteutumista valvotaan vuosittaisilla tarkastuksilla.

Jäsentallit tästä linkistä.

On myös hyvä tutustua SRL:n nettisivuihin www.ratsastus.fi