Useat tutkimukset ovat osoittaneet miten hyvin hevoset pystyvät lukemaan ihmisen kehonkieltä. Viime vuonna Sussexin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan nuoret hevoset eivät kuitenkaan ole kovin hyviä tulkitsemaan hienoisempia kehonkielen vivahteita.

– Esimerkiksi koirat ovat jo hyvin nuorina pentuina erittäin taitavia tulkitsemaan ihmisen kehon kieltä. Tutkimuksemme osoitti kuitenkin, etteivät nuoret hevoset ole erityisen lahjakkaita kehonkielen tulkitsijoita ja se näyttäisikin olevan taito mikä hevoselle kehittyy ajan kanssa, kertoi tutkimuksestaan tohtori Leanne Proops The Horsen haastattelussa. Leanne Proops on  filosofia tohtori, Mammal Vocal Communication and Cognition Research ryhmästä, Sussexin yliopistosta, Englannista.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hevosella olisi jonkinlaista luontaista taipumista oppia ihmisen kehonkieltä, tutkimus vain osoittaa että se vaatii aikaa ja harjoittelua, jatkaa tohtori Proops.

Sussexin yliopiston tutkimuksessa tohtori Proops kollegoineen tutki kehonkielen ymmärtämistä 35 korkeintaan 3-vuotiaan hevosen kanssa. Hän käytti samoja testimenetelmiä kuin vuonna 2009 tehdyssä tutkimuksessa aikuisten hevosten kanssa. Aikaisempi tutkimus osoitti aikuisten hevosten olevan erittäin hyviä lukemaan ihmisten kehonkieltä.

Tutkimuksessa nuorten hevoset valitsivat mm. ihmisen joka seisoi kasvot kohti hevosta tai ihmisen joka seisoi selin hevoseen tai kahden ihmisen välillä, joista toinen seisoi kasvot käännettyinä sivulle ja toinen kasvot eteenpäin sekä kahdesta ihmisestä, joista toisella oli silmät kiinni. Neljännessä testissä seisoi toinen ihminen sivuttain kasvot kohti hevosta ja toinen suoraan kohti hevosta, mutta kasvot sivuttain.

Testi-ihmisillä oli aluksi ruokaa hevosille kädessä. Toisessa testissä käytettiin kahta ämpäriä, joista toisessa oli ruokaa ja toinen oli tyhjä. Testissä ihminen kertoi pienemmillä ja suuremmilla kehonkielen merkeillä hevoselle kummassa ämpärissä ruokaa oli, esimerkiksi viittomalla, katsomalla ämpäriä kohden jne.

– Vaikka tutkimus kertoi sen, ettei ihmisen kehonkielen osaaminen ole hevoselle synnynnäinen taito, olen varma, että nuori hevonen opettelee ihmisen kehonkielen tuntemuksen ilman minkäänlaista erityistä koulutusta. Riittää että hevonen viettää aikaa ihmisen kanssa, tohtori Proops toteaa.

Lähteet:
The Responses of Young Domestic Horses to Human-Given Cues: Leanne Proops,Jenny Rayner, Anna M. Taylor, Karen McComb 2013
The Horse: Study: Young Horses Can’t Read Subtle Human Body Cues, Christa Lesté-Lasserre, 2013