Nykyisin on päivänselvää, että auringolta on suojauduttava. Ratsastaja laittaa aamulla aurinkorasvaa ja muistaa pitää lippistä auringossa, mutta miten ratsu suojataan auringon polttamilta?

burnnose

Lievästi palanut turpa

Auringon ultraviolettisäteilyn (UV) tavallisin haittavaikutus on auringonpolttama. Auringonpolttama on Suomessa mahdollista maaliskuusta elokuuhun. Muina aikoina vuodesta UVB-säteilyä tulee meillä maan pintaan asti niin vähän, ettei siitä ole haittaa muille kuin valoyliherkille.

Auringon polttamat ovat nykyisin yleinen vaiva myös hevosilla. Kova auringon paiste saattaa myös polttaa hevosen ihoa, erityisesti vaaleanpunaista ihoa, mitä on yleensä valkoisten sukkien ja päämerkkien alla. Erityisesti valkoinen hevosen turpa on erittäin herkkä palovammoille. Vaikka vaaleanpunainen iho, eli valkoinen karva on yleensä herkin, kaiken väriset hevoset saattavat palaa.

Auringon polttama on hevoselle aivan yhtä kivulias kuin ihmiselle ja myöskin hyvin saman näköinen. Iho punoittaa ja saattaa turvota. Paha auringon polttama aiheuttaa ihon hilseilyä, visvaa ja rupea.

Auringon polttamia vastaan on helpompi suojata hevonen etukäteen, kuin hoitaa polttamia jälkikäteen.

 • Katso että hevosella on mahdollisuus päästä varjoon laitumella ja tarhassa.
 • Suojaa hevonen ötökkä- / verkkoloimella, parhaimmissa on jopa UV suojaus, mutta halvempikin loimi suojaa melko hyvin.
 • Päähuppuja on mahdollisuus myös saada UV suojalla ja joissain malleissa on turpasuojakin.

  Field_Relief_Max_Grey

  Equilibriumin Max Fly Maskissa on UV suojaus ja turpaläppä

 • Herkästi palavan turvan voit suojata riimuun kiinnitettävällä turpasuojalla, jossa on UV suojaus.
 • Herkästi palaviin kohtiin voit käyttää aurinkosuojavoidetta. Osta lapsille tarkoitettua (yleensä hajusteeton)  aurinkovoidetta mahdollisimman korkealla suojakertoimella (min. SK30, turpaan jopa SK 50). Levitä rasvaa paksu kerros joka päivä ennen aurinkoon menoa. Koska hevonen hinkkaa turvastaan helposti aurinkorasvan pois, suojaa turpasuoja yleensä turpaa paremmin.
 • Myös vaaleat, vähäkarvaiset vuohiskuopat palavat herkästi. Ole erityisen tarkka niiden kanssa, palaneita vuohiskuoppia on hankala saada hoidettua kuntoon ennen syyssäitä, jolloin tulehdus niissä saattaa pahentua vakavaksi.
 • Jalkoihin on saatavilla myös ”aurinkochapseja”, suomalaisista valikoimista niitä harvoin löytää, mutta ulkomaalaisista verkkokaupoista voi ostaa niitä (sun chaps).
 • Tarkkaile hyvin myös hevosen selkää. Jos hevonen on ilman ötökkäloimea auringossa, voi selkä helposti palaa. Sitä voi olla aluksi hankala huomata, mutta hevonen saattaa reagoida voimakkaastikin työskennellessä satulan alta hikoillessa. Älä laita satulaa auringon polttamaan selkään!
 • Varsat ja nuoret hevoset ovat erityisen herkkiä auringonpolttamille.
muzzleprotector

UV suojattu turpasuojus suojaa parhaiten auringolta.

Lieviä auringonpolttamia voit hoitaa kuten omia auringonpolttamia hoitaisit. Esimerkiksi aloevera geeli rauhoittaa hyvin ihoa. Suojaa erityisen hyvin palanut iho auringolta ja seuraa ettei iho tulehdu.
Jos iho turpoaa huomattavasti,  visvaa,  hevonen saa kuumetta tai osoittaa muita tulehduksen merkkejä, on parempi olla yhteydessä eläinlääkäriisi. Iho saattaa olla pahasti tulehtunut ja hevonen voi tarvita antibiootteja tai kortisoneja sen hoitoon.

Joskus hevonen on selkeästi yliherkkä auringolle. Sen iho palaa hyvin herkästi ja vauriot ovat huomattavasti pahempia kuin normaalin palamisen jälkeen, koko ihon pintakerros voi alkaa kuolioitua ja kuoriutua pois. Tämä voi johtua esim. tietyistä lääkkeistä, kemikaaleista tai kasveista. Lievästikin oireileva hevonen tulisi tutkituttaa eläinlääkärillä, sillä osa tapauksista liittyy maksan toimintahäiriöihin. Kuivilla laitumilla saattaa esiintyä runsaasti alsikeapilaa, joka voi aiheuttaa hevosilla maksa-arvojen nousua. Useilla laitumilla esiintyy alsikeapilaa jonkin verran, mutta laidunta ei saisi päästää tilaan, missä se on hevosen pääasiallinen rehu.

Lähteet:
http://www.agf.gov.bc.ca/forage/alsike/alsike.htm
www.vetmed.helsinki.fi
www.horsefamilymagazine.com
http://www.mnhorsecouncil.org
www.thehorse.com