Muta on kaikkien hevosihmisten vihollinen. Tuo riviä aiheuttava, koko loimen rapauttava joka syksyinen (ja talvinen) ilmiö. Kaikki haaveilevat Keski-Euroopan tyylisestä kivetetystä pihasta ja lämmitetystä maneesista, mutta vain harvalla on siihen mahdollisuuksia. Loput joutuvat syksystä, talvesta ja keväästä riippuen kärsimään enemmän tai vähemmän mudasta.

eq_mud

Hevosen kalossit. Equilibrium Close Contact Chapsit.

 

kalossit_091214

Kalossit ratsastajalle, www.kaviola.fi

Hevostiimi kokosi vinkkejä mutaa vastaan:

  • Pese ja kuivaa hevosen jalat mutaiset tarhailun tai rapaisen ratsastuksen jälkeen. yritä saada jalat mahdollisimman kuivaksi. Usein ihotulehduksia tulee jalkoihin, koska hevosen jalat ovat jatkuvasti märät (päivällä tarhassa, illalla ratsastuksessa ja pitkään vielä perusteellisen pesun jälkeen). Varaa siis paljon pyyhkeitä!
  • Älä käytä päivittäisessä jalkojen pesussa shampoota, se kuivattaa liikaa jalkojen ihoa ja altistaa ihotulehduksille. Hoida myös pienet haavat ja nirhaumat heti kunnolla.
  • Hevosella voi myös käyttää tarkoitukseen kehitettyjä mutasuojia. Ne soveltuvat erityisesti max. 8h tarhailuun.
  • Muta-ajaksi voit leikata hevosen hännän hieman normaalia lyhyemmäksi. Helpottaa hoitoa ja ötökkäaikaan mennessä häntä on kasvanut takaisin.
  • Käytä tarhassa päällimmäisenä ohuempaa ulkoloimea. Ne ovat helpompi pestä tai huuhdella ravasta ja kuivuvat nopeammin. Varaa yhdelle hevoselle 2-3 ohutta sadeloimia kuivatusmahdollisuuksista riippuen.
  • Ruoki hevoset sisälle tai ruokintatelineisiin. Syödessään mutaista tai hiekkaista heinää, kerääntyy suolistoon hiekkaa. Katso Hevostiimin artikkeli näppärästä ja edullisesta heinätelineestä!
  • Muista pitää tarjolla tai tarjota säännöllisesti puhdasta vettä tarhoihin, etteivät hevoset juo mutavettä.
  • Hanki kalossit hyvien ratsastuskenkien päälle. Niiden kanssa on mukavampi hakea hevonen märästä tarhasta.

Mikäli mahdollista, älä käytä hevosen jaloissa pinteleitä tai suojia ratsastaessa kuraisella kentällä. Pintelit usein valuvat vettyessään ja suojien alle menee hiekkaa hiertymään. Mikäli hevonen hivuttaa tai muuten kolhii jalkojaan, on suojia käytettävä tietenkin säästä riippumatta. Pese ja kuivaa suojat hyvin käytön jälkeen.