Valkosipulin terveysvaikutuksia on kautta aikojen ylistetty. Nykyajan tutkimukset ovat todistaneet valkosipulin terveysvaikutukset oikeiksi, tosin testeissä on osoitettu valkosipulin olevan jossain määrin myrkyllistäkin.

Valkosipulin sanotaan tehoavan moniin vaivoihin. Kun valkosipuli leikataan tai murskataan, alliini alkaa muuttua allinaasi-entsyymin vaikutuksesta allisiiniksi. Allisiinilla puolestaan on kyky estää bakteereiden, hiivojen, sienten ja virusten lisääntymistä. Joidenkin tutkimusten mukaan sen on todettu myös estävän kasvainten kasvua. Valkosipuli kannattaakin silputa mahdollisimman pieneksi, silloin allisiinia vapautuu mahdollisimman paljon.

ID-10077879

Kuva: Piyachok Thawornmat / FreeDigitalPhotos.net

Hevosilla valkosipulia on käytetty erilaisten flunssan oireiden lievitykseen ja ehkäisemiseen. Valkosipuli myös ehkäisee mahahaavaa ja hoitaa suolistotulehdusta, tosin se voi olla myös liian vahvaa mahahaavaiselle hevoselle. Valkosipulin sanotaan myös parantavan verenkiertoa ja puhdistavan verta. Pitkäaikainen valkosipulin syöttö voi myös  erittää ihon kautta valkosipulin hajua, joka karkoittaa hyönteisiä.

Ulkoisesti valkosipulia voi käyttää höyryhengityksessä tai uutteena esim. haavoihin tai ihosieneen. Höyryttämiseen käytä kuumaa vettä ja murskattua valkosipulia. Valkosipuliuutteen voit valmistaa uuttamalla valkosipulia alkoholiin tai sekoittamalla valkosipulia oliiviöljyyn (1/3 valkosipulia ja 2/3 oliiviöljyä- anna tekeytyä muutama tunti). Voi käyttää ulkoisesti valkosipuliöljyä myös hyönteiskarkoittimena. Valkosipuli saattaa myös ärsyttää ihoa ulkoisesti käytettynä!

Hevosille syötetään yleensä tuoretta valkosipulia murskattuna, paloiteltuna tai kuivattuna. Jotkut hevoset voivat aluksi vieroksua makua, mutta yleensä tottuvat siihen.

Jenkeissä on myös tutkittu tapauksia, missä runsaasti villisipulia kasvavilla alueilla laiduntavilla hevosilla on todettu myrkytysoireita. Tämän on todettu johtuvan valkosipulin ja sipulin sisältämästä tiosulfaatista, joka runsain määrin syötynä vaurioitti hevosten punasoluja ja aiheutti vakavaa anemiaa. Kliinisissä testeissä saatiin hevosen punasoluarvot laskemaan vaarallisen alas syöttämällä sille 0,5 -2kg sipuleita yhdentoista päivän ajan. Se on tietysti hyvin suuri määrä, hevoselle suositellaankin syötettävän muutaman valkosipulikynnen verran päivässä.

Maistuva Valkosipuli – Hunaja seos
– Valkosipuleita
– Hunajaa
1. Kuori valkosipulit ja murskaa ne tehosekoittimessa
2. Sekoita valkosipulimurska ja hunaja. Käytä mieluiten suomalaista hunajaa – sillä on parhaat terveysvaikutukset
3. Säilö valkosipuli-hunajaseos puhtaisiin purkkeihin. Purkit voi desinfioida ennen täyttöä joko desinfiointi aineella tai uunissa.
4. Syötä hevoselle 1-2rkl päivässä väkirehujen seassa
5. Säilytä viileässä, usein tallilämpötila talvisin sopii hyvin.

Artikkelikuva: © Lockstockbob | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images