Suomi on ainutlaatuinen syyttämisen maa. Joka päivälle löytyy joku syytetty surkealle taloustilanteelle, Jutta Urpilaisesta Putiniin, Kreikasta eurovaluuttaan, maahanmuuttopolitiikasta julkistalouteen. Myönnä pois – sinullakin on oma inhokkisi, kaiken syypää tähän, meillä kaikilla on. Mutta kyllä meidän hevosihmisten pitäisi tietää paremmin. Jos turvekasa on talvella jäätynyt, voi siitä syyttää turpeen toimittajaa, reikästä pressua, huonoja säitä, mutta ei se auta, turve on yhtälailla lapioitava karsinoihin, helpomman tai vaikeamman kautta.

Nyt koko maahan tarvittaisiin tätä kuulua suomalaista sisua ja yhdessä tekemisen meininkiä. On tärkeää vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja tuoda epäkohtia esiin, mutta ei me 5 miljoonaa ihmistä voida istua aloillamme ja odottaa mitä 200 kansanedustajaa Arkadianmäellä päättää.

Suomi laahaa EU-maiden talouskasvun jälkijunassa ja arvaa kenen syy se minusta on? Sinun. Minun. Meidän.

On turha itkeä kun maito on maassa. Oli syypää taantumaan kuka tai mikä tahansa, on meillä jokaisella avaimet nostaa Suomi uuteen talouskasvuun. Jos et ole mukana tässä, voit syyttää myös itseäsi Suomen huonosta talousjamasta.  Nyt ei saisi päästää yhtään ylimääräistä parjattua euroa pyörimään ulkomaille, vaan on suosittava suomalaisia tuotteita ja suomalaista yrittämistä.

On vihdoin heitettävä naapurikateus roskakoppaan ja sijoitettava suomalaisuuteen. Meillä suomalaisilla on omituinen taipumus syytää rahoja ennemmin ulkomaille kuin naapurin Kallelle. Mutta, usko pois, mitä paremmin naapurin Kallen pienyritys menestyy, sitä enemmän hän satsaa sen toimintaan, luo lisää työpaikkoja, ostaa palveluja ja tuotteita, maksaa veroja ja näin raha pyörii ja lisääntyy Suomen maan kamaralla. On helppoa syyttää hallitusta Kreikalle menneistä rahoista, mutta kuinka paljon itse syydät rahaa ulkomaille? Oletko ikinä laskenut?

Suomalaisen työn puolesta lanseerattu kampanja muistuttaa suomalaisen työn merkityksestä ja sen eri muodoista: Jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa. Ei tarvitse kuluttaa enemmän, vain miettiä miten ja mihin kulutat.

Taantuma näkyy tietysti myös maan hevostaloudessa. Mahdollisuuksien hevonen – yhteistyöverkosto, jossa ovat edustettuina hevosalan valtakunnalliset järjestöt ja yhteisöt laativatkin viestin tulevalle hallituskaudelle otsikolla: Suomen hallituksen on edistettävä hevostalouden toimintaedellytyksiä. Viestissä on paljon alallemme tärkeitä pointteja, mm. maankäyttölaista, rahapelien arpajaisverotuksesta, tasa-arvosta liikuntapaikkojen suunnittelussa, kasvatuksesta, tuista ja lannanpoltosta.

On hienoa että hevosala on koonnut voimansa ja yrittää yhdessä vaikuttaa julkiseen päätöksentekoon. Uutta hallituskautta odotellessa voit sinäkin vaikuttaa hevosalan kasvuun. Ratsastusurheilu on ala, missä eurot pyörivät hienosti Suomessa ja hyödyttävät monia suoraan ja välillisesti. Ratsastustunnin tai täyshoidon rahasta talliyrittäjä maksaa yhteiseen hyvään ensin noin puolet erilaisia veroja ja sivukuluja. Loput hän kierittää eteenpäin sinivalkoisella meiningillä: tallityöntekijöille, kengittäjälle, heinän viljelijälle, paikalliselle eläinlääkärille, satulapajaan jne. Jokainen hevostalli täyttäisi helposti Avainlipun vaatimukset!

Hevosalallakin voit valita usein suomalaisen tai ulkomaalaisen tuotteen tai palvelun. On kuitenkin meidän kaikkien etu, että kotimainen hevosala menestyy ja kasvaa, se tuo lisää harrastusmahdollisuuksia ja parempia palveluja, uusia kilpailupaikkoja ja lisää huippuratsastajia. Ratsastusta harrastaa 160 000 suomalaista, mikäli heistä jokainen kuluttaisi 10 euroa enemmän kuussa suomalaiseen hevosalaan, tekisi se kuussa 1,6 miljoonaa euroa, vuodessa 19,2 miljoonaa euroa. Se ei ole ihan merkityksetöntä.

Voit jäädä syyttelemään muita ja odottamaan että joku kenties tekee tilanteen paremmaksi, tai voit olla mukana tukemassa hevosalan kasvua, Suomen talouden elpymistä ja työpaikkojen säilymistä. Joka päivä kaupassa valinta on sinun.

Handmade in Finland with Love,
Minna

PS. Artikkelikuvassa oleva varsa Del-Diamant on avainlipputuote jo kolmannessa sukupolvessa! 😀