Hevonen on pakoeläin

Jokaisen hevosihmisen velvollisuus on opetella ymmärtämään hevosen käyttäytymistä. Vaikka hevonen olisi todella hyvin koulutettu ja luonteeltaan kiltti, on hevonen aina kuitenkin luonteeltaan hevonen. Hevosen luonnonmukaisen käyttäytymisen seuraaminen on palkitsevaa ja joka päivä opit jotain uutta tästä ihanasta isosta ystävästämme. Hevonen ei voi ryhtyä ihmiseksi, mutta ihminen voi opetella ajattelemaan kuten hevonen.

Hevonen on elänyt vuosituhansia. Kasvissyöjänä se olisi kuollut jo ajat sitten sukupuuttoon, ellei sille olisi kehittynyt hyvä pakovietti. Pakoeläimenä hevonen selvisi luonnossa kaikki vuosituhannet ja näistä villihevosista polveutuvat nykyiset ratsastushevoset, joilla kulkevat edelleen samat kasvissyöjän pakogeenit.
Onkin pienoinen ihme miten 600kg painoinen pakoeläin antaa 60kg painavan lihansyöjän ratsastaa sitä!

Pelästyessään hevonen saattaa juosta ensin karkuun ja sitten vasta pysähtyä katsomaan. Tämä on tyypillistä pakoeläimelle, luonnossa epäröinti olisi saattanut johtaa leijonan suuhun. Siksi hevonen voi pelästyä voimakkaastikin meidän mielestä hyvin mitättömiä asioita: pensaan lehtien kahinaa, ohi lentävää lintua, pihalla juoksevaa koiraa jne.

Ettemme pelästyttäisi hevosta, meidän täytyy muistaa muutama perusasia:

1. Ilmoita hevoselle tulostasi, viheltele, kutsu hevosta, lähesty hevosta vasta kun tiedät hevosen huomanneen sinut.

2. Hevonen ei näe suoraan eteensä tai taaksensa. Älä siis lähesty hevosta suoraan edestä tai takaa, ettei se pelästy. Paras on lähestyä hevosta viistosti kohti hevosen lapaa samalla hevoselle puhellen.

3. Älä tee äkillisiä liikkeitä hevosta käsitellessä. Suitsia laittaessa kohota kätesi rauhallisesti, satuloidessa tarkista että hevonen on huomannut satulan ennen sen selkään laittoa.

4. Rauhoita tallialue. Tallissa, tallialueella ja ratsastusalueilla ei saa juosta, pyöräillä, soittaa kovalla musiikkia, kiljua tai huudahdella. Opeta lapset ja koirat käyttäytymään rauhallisesti hevosalueilla.

5. Älä hoida tai käsittele hevosta kiireessä. Hevonen luulee käytöstäsi aggressiiviseksi ja pakoeläimenä hermostuu.

6. Maastossa liikkuessa saattaa huomaavainen naapuri jäädä odottelemaan tien sivuun hevosen ohittamista. Hevonen pelkää liikkumatta paikollaan olevia eläimiä ja ihmisiä (mieti esim. kissaa väijymässä), ja kokee huomaavaisen naapurin pelottavaksi saalistajaksi. Moikkaa naapuria, kehota häntä jutustelemaan ja muista kiittää ohimennessä!

7. Ratsastaessa älä tuijota hevosta niskaan. Pakoeläin kokee pistävän tuijotuksen ahdistavaksi ja juoksee karkuun tai säikkyy.

8. Älä rankaise hevosta sen lajinomaisesta käyttäytymisestä. Jos hevonen pelästyy, pysy itse rauhallisena, hevonen on laumaeläin ja rauhoittuu kyllä, jos itse olet rauhallinen.