Saadaksesi ratsastuksenopetuksesta kaiken mahdollisen irti, on sinun tunnistettava oppimistyylisi. Voit oppia useammallakin oppimistyylillä, mutta yleensä joku on vahvin.
Opi oppimistyylisi ja katso miten hyödynnät ne ratsastuksen oppimisessa.
Visuaalinen oppija
– Oppii näkemällä, katselemalla
– Muistaa asiat mielessä kuvina
– Kuvat, mielikuvat ja värit ovat tärkeitä oppimisen apuina
Suurin osa ihmisistä on vahvasti visuaalisia oppijoita. Voi olla ettet hahmota ratsastuksenopettajan tai valmentajan neuvoja, ennen kuin näet jonkun toisen suorittavan niitä. Katso siis toisten, erityisesti onnistuneita, suorituksia. Voit myös etsiä netistä, hevostiiminkin sivuilta videoita ja kuvia opittavista asioista. Osallistu ahkerasti erilaisiin teoriatunteihin ja luentoihin. Paina mieleesi onnistuneet hetket valokuvana itsestäsi hevosen kanssa ja palauta tämä valokuva mieleesi ratsastaessa. Opettaja voi myös havainnollistaa vaikkapa omalla kropalla ratsastajan istunnan virheitä tunnilla. Visuaalinen ihminen tuijottaa helposti hevosta niskaan ratsastaessa, koska hän haluaa nähdä mitä tapahtuu. Päästäksesi eroon tästä, pakota itsesi katsomaan eteenpäin ja näe itsesi mielikuvina, kuin valokuvaotoksena.
Auditiivinen oppija
– Oppii ja muistaa asiat kuuntelemalla
– Muistaa helposti puheen ja keskustelut
Kuulemalla oppiva on ratsastuksenopettajalle ja valmentajalle helpoin tapaus, oppilas kuuntelee tarkasti ja sisäistää neuvot sitä kautta hyvin. Tämä oppilas on kyllä myöskin tarkka siitä mitä kuulee, ohjeissa ei saa olla ristiriitauksia tai muuten epäselvyyksiä. Yleensä hyvä kuuntelija on muutenkin tarkkaavainen ja jaksaa kuunnella myös sinänsä hiljaista hevosta. Kuuntelijaa häiritsee taustamöykkä, mutta hän voi nauttia ratsastamisesta musiikin tahdissa. Valitse eri tilanteisiin ja eri hevosille tunnusbiisit, hyräile niitä mielessäsi, se auttaa sinua oikean fiiliksen löytämisessä.
Kinesteettinen oppija
– Kehon liikkeeseen ja kosketukseen perustuva oppiminen
– Tekemällä oppiminen
– Hyvä kehomuisti
Kinesteettinen oppija on reipas. Hän on menossa suin päin tehtävään ja ratkoo ongelmat kenties mennessään. Kehut, käskyt ja neuvojen täytyy tulla heti tilanteessa. Koska kinesteettisellä ihmisellä on hyvä kehomuisti, on hänen helpompaa palauttaa mieleen tuntemuksia, niitä kuuluisia fiiliksiä, ratsastuksesta. Mieti oman kehosi tuntemuksia ja miltä hevonen tuntui allasi. Lataa mieleesi erilaisia fiilistiloja ja käytä niitä tarpeen mukaan. Kinesteettinen oppija aistii helposti hevosta, käytä sitä hyödyksi, mieti asioita hevosen kannalta ja ratko mahdolliset ongelmat sitä kautta.