Tutkijat USA:ssa ovat todenneet että niveliin kohdistuvien vaurioiden ja niistä seuraavan niveltulehduksen/nivelrikon estäminen on mahdollista lisäravinteilla nuorilla hevosilla. Tutkijat havaitsivat tutkimuksissaan että tiettyjen lisäravinteiden käyttö alentaa niveltulehduksien riskiä hevosilla, mikäli näitä lisäravinteita annetaan ennaltaehkäisevästi hevosen ollessa nuori.

Nivelrikko on yleisin syy hevosen eläkkeelle jäämiselle. Tämä tutkimus osoittaa että ruokinnalla voidaan vaikuttaa estävästi nivel vaurioihin nuorella hevosella. On selvää että mahdolliset vauriot ilmaantuvat hevoselle sen alku koulutuksen ja treenaamisen aikana, ja nämä vauriot mahdollisesti myöhemmin hevosen elämässä aiheuttavat nivelrikon.

Tutkimuksissa tulokset vanhojen hevosten kanssa olivat ”hit or miss”. Nuorten hevosten osalta päästiin parhaimpiin tuloksiin. Kaikki testit osoittivat että nuoren hevosen vielä kasvaessa ja sitä treenattaessa, tiettyjen lisäravinteiden syöttö on sen arvoista. Jos odotetaan vasta myöhemmälle iälle, se on todennäköisesti liian myöhäistä, ja mikäli oireita jo on, on jo liian myöhäistä. On hyödyllistä ja kustannustehokasta aloittaa hevosen ollessa nuori, ennaltaehkäisevästi.

Tutkimuksessa todettiin että seuraavilla lisäravinteilla testien tulokset olivat positiivisia;

Glukosamiini, tutkijat totesivat että glukosamiini kiihdytti ruston uusiutumista sekä pienensi jo olemassa olevia vaurioita.

  • Glukosamiini on ihmisessä luonnostaan oleva aine, joka toimii yhtenä rakenneosana rustoille, nivelten pinnoille, nivelnesteelle ja selän välilevyille. Glukosamiinin suurin merkitys on rustojen kestävyydessä ja joustavuudessa. Glukosamiineja löytyy myös kaikista sidekudoksista, kuten ihosta, jänteistä, sydämestä jne.
  • Glukosamiini muodostaa noin puolet kehon hyaluronihaposta, joka on yksi niistä tärkeistä aineita jotka auttavat rustosoluja tuottamaan muun muassa uutta kollageenia, kondroitiinisulfaattia ja proteglykaani-molekyylejä jo hajonneen rustokudoksen tilalle. 
Kollageeni on solujen ja kudosten tuki, ilman kollageeniä ihminen ei pysyisi kasassa. Kondroitiinisulfaatti toimii nivelsuojaan vaikuttavana aineena ja proteglykaanimolekyylit taas pystyvät imemään itseensä suuren määrän nestettä, jolloin muodostuu geelimäistä ainetta mm. rustojen hyvinvointia edistämään.
 Glukosamiinin tehtäviin kuuluu myös tulehdussolujen hävittäminen.

 

Toinen lisäravinne oli CLA eli konjugoitunut linolihappo, joka on hyvinsamankaltainen glukosamiinin kanssa.

  • CLA on yhteisnimitys ryhmälle monityydyttymättömiä rasvahappoja, joissa on linolihapon tavoin 18 hiiliatomia ja kaksi kaksoissidosta. Kaksoissidokset ovat konjugoidussa asemassa eli niiden välissä on vain yksi hiiliatomi, kun rasvahapoissa välissä on tavallisesti kaksi hiiliatomia. Konjugoituneita rasvahappoja voi syntyä myös vapaiden radikaalien vaikutuksesta monityydyttymättömistä rasvahapoista. Näiden konjugoituneiden dieenien rakenne on kuitenkin epävakaa, koska niissä on vapaa radikaali. CLA:ssa ei ole radikaaleja ja rakenne on kemiallisesti stabiili.

Nämä lisäravinteet ovat verrattain halpoja ostaa, esimerkiksi useat nettikaupat myyvät glukosamiinia itsessään, ilman muita ravinteita. CLA:ta taas löytyy useista öljyistä, mm. kalanmaksaöly, rypsiöjly. auringokukkaöljy.

Lähteet:
tutkimus: http://horsetalk.co.nz/2014/06/12/start-early-prevent-equine-arthritis/#axzz3F0qi2hSr
terveyskirjasto.fi, hyvinvoinnin.fi