Ensimmäiset kilpailut tulossa ja hevonen pitäisi taas saada hohtavan kiiltäväksi talven jäljiltä.
Keräsimme ammattigroomien vinkkejä talvijynssäykseen:

shampoo1. Pesu
Kylmillä säillä hevosen kokonaan peseminen on hankalaa, siinä saattaa vilustua hevonen ja pesijä. Jos kuitenkin päädyt hevosen pesemiseen tässä vinkkejä talvipesuun:

  • Valitse oikeat tuotteet, shampoilla on eroa. Tehokkaimmat shampoot poistavat parhaiten lian, mutta ne kuivattavat myöskin ihoa ja karvaa. Groomin suosikki on hoitava shampoo, joka jättää karvan kiiltäväksi. Joissain shampoissa on vaikutusajat, ne eivät ole talvipesussa kovinkaan näppäriä, ellei kyseessä ole hyvin lämmitetty pesutila.
  • Kuivaa hevonen erittäin hyvin hikiviilalla, jalat, häntä, harja ja vatsan alus pyyhkeellä.
  • Jos käytössäsi on solarium, voit laittaa hevosen kuivamaan solariumin alle. Tällöin tilassa täytyy olla muutenkin riittävän lämmintä, solarium lämmittää vain sen osan hevosesta mihin valo osuu.
  • Laita hevoselle hyvin hengittävä ohuehko kaulakappaleellinen loimi alimmaiseksi, muut loimet lämpötilan mukaan. Jos tallissa on alle kymmenen astetta, on usein käytettävä kolmea loimea: alusloimi, väliloimi ja päällisloimi. Kaikkien loimien on oltava lämpimiä ja hengittäviä. Hyviä materiaaleja on villa, fleece, termatex, tekniset kankaat yms.
  • Loimet hengittävät kosteuden läpi, joten alin loimi pysyy yleensä kokoajan kuivana. Vaihda päällimmäinen loimi ja tarvittaessa kaikkia loimia, kunnes hevonen on täysin kuiva
  • Jos ulkona ei ole liian kylmää tai käytössä on lämmitetty maneesi, kuivuu hevonen nopeammin talutellessa

2. Jalat ja häntä
Usein talvella päädytään siihen, että pestään hevoselta vain jalat ja häntä.

  • Valkoiset sukat voi pestä tehokkaammalla ”kimoshampoolla”, älä käytä sitä kuitenkaan päivittäin, ettei jalkojen iho kuivu liikaa. Parhaan tehon shampoosta kuin shampoosta saat kun ensin kastelet jalat lämpimällä vedellä. Lurauta shampoota pesuveteen ja levitä shampoo jalkoihin. Harjaa jalat juuriharjan tapaisella harjalla ja anna shampoon vaikuttaa hetken. Huuhtele jalat lämpimällä vedellä samalla harjaten jalkoja. Kuivaa jalat pyyhkeellä.
  • Pese häntä lämpimällä vedellä, hevoselle sopivalla shampoolla, anna tarvittaessa vaikuttaa ja huuhtele lämpimällä vedellä. Pidä häntää toisella kädellä hieman hevosen sivussa, ettet kastele hevosta. Purista häntä kuivaksi kädellä ja kuivaa pyyhkeellä.
harjat

Suomalaiset luonnonharjasharjat Etelätuulesta

3. Harjaus
Kunnon harjaus saa hevosen kiiltämään.

  • Harjaa hevonen ennen ja jälkeen ratsastuksen. Ratsastuksen jälkeen saat parhaiten lian irtoamaan ja karvan kiiltämään!
  • Valitse suka hevosen ihon herkkyyden mukaan. Keski-Euroopassa käytetään paljon alumiinisukaa, mikä saa todella lian esiin karvan alta. Mutta, jos hevonen on herkkänahkainen saattaa muovi tai puunappulasuka olla parempi vaihtoehto. Voit pyöritellä pehmeällä sualla myös jalat ja pään.
  • Käytä luonnonharjasharjoja, ne eivät tee hevosen turkista sähköistä.
  • Hyvän groomin perusharjat ovat pitkäharjaksinen pölyharja, pehmeä kiillotusharja ja lyhytharjaksinen kovaharja. Panosta näihin harjoihin ja osta laadukkaat semmoiset, yllätyt miten paljon puhtaampi hevosesi on harjauksen jälkeen!

4. Viinietikka-käsittely

  • Pesun korvikkeena ja pölyn poistajana varsinkin lyhyellä karvapeitteelle voit käyttää omenaviinietikkaa. Kaada 5l kuumaa vettä ja 1dl omenaviinietikkaa ja sekoita. Valitse pyyhe, jonka saat rutistettua hyvin kuivaksi (esim. vohvelikangaspyyhe) ja kasta se veteen sekä purista niin kuivaksi kuin saat. Hiero pyyhkeellä hevosen karvapeitettä pyörivällä liikkeellä kuten suan kanssa. Parhaan tuloksen saat, jos olet ensin pyöritellyt hevosen sualla.
  • Omenaviinietikassa on hivenen alkoholia, joten se haihtuu karvasta nopeasti
  • Käsittelyn jälkeen harjaa hevonen normaalisti
  • Omenaviinaetikalla on antiseptinen ja antibioottinen vaikutus. Antiseptinen käsite tarkoittaa pieneliöiden tuhoavaa vaikutusta. Antibiootti tappaa bakteereja, sekä joitakin viruksia, sieniä ja loisia.