Horse Hair Ceramic & Pottery, Carstairs, Alberta

Horse Hair Ceramic & Pottery, Carstairs, Alberta

Raku-keramiikka on perinteinen japanilainen tapa tehdä keramiikkaesineitä. Ennen varsinaista lasituspolttoa esineet poltetaan raakapoltossa kuten perinteiset keramiikkaesineet. Lasite levitetään esineen pintaan ja asetetaan polttouuniin. Lasitteen ja esineen tulee olla kuivaa ennen polttoa, koska märät esineet menevät erittäin herkästi rikki polton aikana. Poltettaessa esineet kuumennetaan nopeasti korkeaan lämpötilaan ja sitten tulikuumat esineet nostetaan esim. sahanpuruun savustumaan ja pelkistymään ja noin viiden minuutin kuluttua esineet jäähdytetään nopeasti kylmässä vedessä tai lumessa. Tämä saa aikaiseksi rakulle tyypillisen pinnan, jossa lasitus on täynnä pieniä halkeamia.

Kun tulikuumat raku-keramiikat nostetaan uunista, voidaan ne koristella hevosen jouhilla, Jouhi hiilestyy pintaan koskiessaan ja syntyy isompia halkeamia tai salamoita muistuttavia kuvioita.

Paratiisipojat, tilaustyö rasiat, yhteystiedot https://www.facebook.com/pages/Paratiisipojat-tmi/102962266472635

Paratiisipojat, tilaustyö rasiat

Suomestakin löytyy keramiikkapajoja, joilta saa tilattua hevosen jouhi raku-keramiikkaa. Kuvassa Paratiisipojat tmin tilaustyönä tehdyt rasiat asiakkaan jouhista. Hieno lahjaidea!

Lähteet:
Wikipedia
Horse Pottery
Paratiisipojat Tmi