Syksyllä hyvästellään kesä ja valmistaudutaan uuteen talveen. Nautitaan sänkipellolla ratsastamisesta ja ruskan sävyistä. Vaikka kilpailukausi alkaa olla loppumaisillaan, on syksy talleilla kiireistä aikaa. Teimme yhdessä Hästbacka Stallin omistajan Petra Hackmanin kanssa muistilistan tallin syystöihin:

  1. Laidunten siivous
    Siivoa laitumilta vesiletkut, paarmapallot, sähköpaimen, juomapaljut ja ruokakupit pois. Kerää myös väliaikaiset aitaukset ja tolpat pois. Korjaa pysyvät aitaukset ryhdikkäiksi, niin routa ei väännä niitä talven aikana nurin. Jätä portit kiinni. Jos laidun on kasvanut syksyllä liian pitkäksi tai hevoset ovat jättäneet syömättömiä laikkuja, niitä laidun vielä syksyllä alas.
  2. Kunnosta tarhat talvikautta varten
    Siivoa tarhat lannasta ja vanhoista heinistä. Lisää tarvittaessa hiekkaa tarhojen porttien eteen ja kulkuväylille mutaisempia kelejä varten. Kunnosta aidat, se on vielä nyt paljon mukavampaa kuin talven pakkassäässä. Vaihda rikkinäiset eristimet, tarkista sähkönauhat, vaihda huonokuntoiset lankut. Nyt on myös ihan viimeiset säät maalata aitoja. Tarkista sähköpaimenen toiminta ja maadoitus ja lisää nyt sulan maan aikana tarvittaessa maadoitusrautoja maahan.
  3. Valmistaudu hallikauteen
    Siirrä esteet kentältä maneesiin. Samalla on kätevä huoltaa ja pestä estekalusto. Huolla ja suolaa maneesin, kävelykoneen ja kentän pohjat. Tarkista ulkovalaisimien toimivuus ja lisää valoja tarpeen mukaan kulkureiteille, tallin eteen ja kentälle.
  4. Loimet järjestykseen
    Käy loimet läpi. Tallioloista ja kuivaustiloista riippuen jokainen hevonen tarvitsee talvea varten yleensä vähintään kuivausloimen, ratsastusloimen, ohuen sisäloimen, väli- tai villaloimen, ohuen ja paksun toppaloimen sekä ulos sadeloimen ja ulkotoppaloimen. Loimia täytyy olla riittävästi, niin että loimen rikkoutuessa tai likaantuessa löytyy hevoselle vaihtoloimi. Tarkista että loimet ovat ehjät ja korjaa tarvittaessa.
  5. Klipperi valmiiksi
    Tarkista klippauskoneen toiminta, huolla se ohjeiden mukaan ja vaihda terät. Lähetä vanhat terät teroitukseen ja katso että klipperiöljyä on varastossa.
  6. Varaa heinät ja kuivikkeet talveksi
    Laske heinien ja kuivikkeiden menekki hevosmäärän mukaan seuraavalle kesälle asti. Varaa tarvittava määrä ja sovi toimituksista. Pyydä heinäanalyysit, jonka mukaan talven ruokinnat on helppo suunnitella.
  7. Suunnittele tallin syksy
    Suunnittele, sovi ja kirjaa kalenteriin syksyn madotukset ja rokotukset. Miettikää yhdessä mukavaa tekemistä alkutalveksi, esim. kilpailuja, valmennuksia, HIHS retki ja pikkujoulut!
  8. Tallin ympäristö kuntoon ja kauniiksi
    Lisää tarvittaessa soraa tai kivituhkaa tallin eteen tai muihin kuluviin paikkoihin. Vaihda tallin pihan kukkaistutukset syksyisiin asetelmiin. Havukasvit ja kanervat tuovat iloa pitkälle talveen. Sulan maan aikana ehtii myös tekemään istutuksia seuraavaa kevättä ja kesää ajatellen. Lyhdyillä ja valoilla saa kaunista tunnelmaa pimeisiin iltoihin.
  9. Pakkasilta turvaan
    Kerää pihalta mm. vesiletkut, painepesurit ja juomapaljut pois. Mikäli käytössä on kesävesiputkisto, tarkkaile säätiedotuksia ja sulje vesi ennen kuin se ehtii jäätymään. Valuta kesävesiputkisto tyhjäksi ja tyhjennä se kunnolla puhaltamalla paineilmalla mikäli mahdollista. Tyhjä putkisto ei rikkoonnu ja on keväällä nopeammin käyttökunnossa.
  10. Muista myös nauttia!
    Nauti syksyn väreistä, lempeästä auringosta ja lyhdyn tuikkeesta pimeässä illassa. Etsi lempivillasukat ja juo kuppi kuumaa teetä aamun sumua katsellessa. Muista rentoutua töiden keskellä!