Suomalaiset hevosenhoitajat eli groomit ovat erittäin arvostettuja maailmallakin. Monen kansainvälisen huippuratsastajan taustatiimistä löytyykin suomalainen hevosenhoitaja. He ovat ahkeria, tunnollisia, sisukkaita ja työlleen omistautuneita. Näiden kokeneiden hevosenhoitajien tietotaito ja vinkit ovat kultaakin kalliimpia. Tässä sarjassa haastattelemme suomalaisia groomeja.

Kilpailukausi on alkanut ja monella tallilla perjantai-ilta kuluukin kilpailuihin pakatessa. Jokainen ratsastaja haluaa hevosensa olevan kaunis ja kiiltävä kilpailupaikalla. Mitä sanovat huippugroomit, mikä on MUST tuote hevosen kiillottamiseen, mitä ehdottomasti kannattaa pakata mukaan?

Nina Konkari on suomalainen huippugroomi, joka on tuttu näky sekä suomalaisissa että kansainvälisissä estekilpailuissa. Tavoitimme hänet Helsinki Horse Fairin kilpailuista, jossa hän oli hoitamassa Tomas Kivirannalle:
– Hevosen kiillottamisen ehdoton ykköstuote minulle on vauvanpeppupyyhkeet, niitä täytyy aina olla mukana! Niillä saa hevosen, suitset, rintaremmin, oikeastaan kaiken kiiltäväksi, nauraa Nina.

Espanjan auringosta tuli myös ääni vauvanpeppupyyhkeille. Reetta Kiventöyry on hoitanut hevosia koko ikänsä, ensin Suomessa ja nyt jo vuosia ulkomailla. Parhaillaan hän hoitaa Maria Aminoffille. Tavoitimme Reetan juuri ennen kotiin Hollantiin lähtöä, Mediterranean Equestrian Tourilta, Oliva Novasta.
– Kaunistaessa hevosta parhaan kiillon saa mikrokuituhanskalla! Turvan puhdistukseen ja myös muun lian poistamiseksi vauvanpeppupyyhkeet ovat ihan ehdottomia. Ilman niitä en selviä, kertoo Reetta aurinkoisesta Espanjasta.

Evita Elonen on hoitanut jo vuosia Joonas Orannan kilpahevosia Suomessa sekä ulkomailla. Myös hän käyttää suosittuja vauvanpeppupyyhkeitä, mutta lisäksi antaa muutaman muunkin vinkin:
– Kestävät letityskumpparit ovat ihan ehdottomat. Jos kumpparit pettävät ja letit aukeavat, on hevonen hompsuisen näköinen, vaikka kuinka olisi sen kiillottanut! Kimoille kimoshampoo ja hännänselvitys- sekä kiillotusaineena pidän erityisesti Canter mane and tail conditionerista. Ja babypyyhkeet ja -öljy vielä viimeiseen silaukseen, luettelee Evita.

Erja Heinämäki on tuttu suomalaisen superstaran Anna-Julia Kontion hevosen Fardonin kisahoitajana. Fardon on aina tahrattoman valkoinen ja kiiltävän puhdas. Miten se onnistuu?
– Etenkin kimojen kanssa ei voi elää ilman valkoisen hevosen puhdistusaineita. Vaikka niitä kuinka yrittää pestä kimoshampoolla tai Fairylla, niin ennen rataa ne on ehtinyt kuitenkin saada sen hännän tai kaulan keltaiseksi. Tällä hetkellä suosikkituotteeni on Leovet Miltonin suihke. Suihkeen lisäksi kimoilla käytän aina myös vauvatalkkia. Hännänselvitysaineena ja kiillotukseen käytän kaikilla hevosilla Cavalorin StarShinea, kertoo Erja.

Kuvassa Nina Konkarin kisahoitohevonen Nelido Helsinki Horse Fairissa.