Hyvä tasapaino on ratsastajalle olennaisen tärkeää. Hyvän tasapainon omaava ratsastaja ei tietysti tipu niin helposti, mutta pystyy myös ratsastamaan paremmin häiritsemättä hevosta, sekä käyttämään tarkemmin apuja. Lue myös artikkeli: Istunta – tasapaino

Tasapainoa voit kehittää ja harjoittelun voitkin aloittaa testaamalla tasapainosi tilan!

Testaa omaa tasapainoasi seisomalla yhdellä jalalla, toinen jalka koukussa, jalkaterä vasten jalkaa jolla seisot. Polvi vähän ulospäin. Kuinka kauan pysyt oikealla tai vasemmalla jalalla asennossa käyttämättä käsiä tasapainoiluun tai horjahtamatta. Terveen aikuisen ihmisen pitäisi pystyä seisomaan tasapainossa yhdellä jalalla vähintään 60s. Ratsastajalta vaaditaan kuitenkin enemmän. Kokeile miten katse vaikuttaa tasapainoosi, sulje toinen silmä ja molemmat silmät. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän katse vaikuttaa tasapainoomme.

Mieti heikkouksia omassa tasapainossasi ratsastuksessa:

  • Horjahdan helposti eteen / taakse.
    Käy läpi valmentajasi kanssa perusistuntasi, on tärkeää että painopisteesi on oikeassa paikassa. Jos haet tasapainoa nojaamalla liikaa eteen tai taakse, on painopisteesi väärässä paikassa ja horjahdat erityisesti siirtymisissä. Paranna perusistuntaasi, mutta lisäksi voit etsiä painopistettäsi esim. tasapainolaudalla, istumalla jumppapallon päällä tai seisomalla yhdellä jalalla esim. tiskatessasi.
  • Valun sivulle.
    Tarkista valmentajasi ja kenties fysioterapeutin kanssa oletko kovin vino. Tee venytyksiä ja harjoituksia poistaaksesi vinouden ja vahvista keskivartalon lihaksia. Jos kaarteessa valut ulos molemmissa suunnissa, johtuu se todennäköisesti siitä, että katsot ratsastaessasi alas, muista katse eteen!
  • Horjahdan siirtymisissä tai heilun laukassa.
    Vahvista keskivartalon lihaksia ja paranna näin staattista tasapainoasi. Pidä siirtymisissä vatsalihaksilla vastaan ja säätele niin kehosi asentoa.
  • Minua jännittää että tasapainoni horjuu ja tipun.
    Jos sinua jännittää, lihaksesi jännittyvät myös ja tasapainosi meneekin huonommaksi. Mieti millainen ihminen olet ja valitse henkinen lähestyminen asiaan. Voit joko harrastaa hieman mukavuusalueesi ulkopuolella aika ajoin ja näin itsesi voittamalla saat uskoa tasapainoosi, rentoudut ja taspainosi kehittyy. Tai harrasta mukavuusalueesi sisäpuolella, jolloin pysyt rentona ja tasapainosi pysyy hyvänä, taitojen karttuessa voit miettiä mukavuusalueesi katon nostoa.
  • Minun on hankala pitää tasapaino esteen päällä tai esteen jälkeen.
    Mitä isompi este on, sitä enemmän hypyssä mukautuminen vaatii keskivartalon hallintaa. Vahvista siis keskivartalon lihaksia ja tarkista valmentajasi kanssa asentosi esteen päällä. Tärkeätä on, että katse on edessä ja paino hyvin jalustimilla. Ihminen aistii tasapainoa jalkapohjien avulla, jolloin kevyessä istunnassa oleminen saattaa olla hyvinkin helppoa! Jos kuitenkin esim. puristat polvilla, ei paino pysykään jalustimilla ja tasapaino karkaa.
  • Liu’un tai liikun satulassa.
    Yhtä tärkeää kuin, että satula on sopiva hevoselle, täytyy sen olla sopiva myös ratsastajalle. Tarkista että asentosi satulassa on hyvä!

Lisää myös ratsastusharjoitteluun alkuveryttelyä pitkin ohjin. Toteuta tätä, vain jos se on hevosesi kanssa turvallista! Tee käynti, kevyt ravi ja laukkaveryttely täysin pitkin ohjin, tee myös muutamia siirtymisiä askellajien sisällä. Pidä katse edessä ja mieti keskivartalosi hallintaa. Hevonen saa rauhassa vertyä ja voit käyttää 10-15min vain oman istuntasi kehittämiseen!