Kaarteiden hyvä ratsastus tekee onnistuneen radan
Estevalmentaja Kari Nevala painottaa hyvää ratsastusta kaarteissa:
– Kun ratsukko löytää hyvän rytmin ja laadukkaan tasapainoisen laukan kaarteessa esteiden välissä, on esteille lähestyminen paljon helpompaa. Esteen jälkeen on ensin tärkeää opetella menemään suoraan ja ennen kääntymistä kaarteeseen, on ratsastajan tarvittaessa vaihdettava laukka, jotta hevonen pysyy heti alkukaarteessa hyvässä tasapainossa. Kaarteeseen on laukattava riittävässä estetemmossa, koska yleensä kääntäminen kuitenkin hieman hidastaa laukkaa. Viimeistään kuitenkin kaarteen aikana ratsastajan on korjattava laukka ratarytmiin sekä tasapainoon, jotta laukka ja ratsukon tasapaino ovan heti valmiit käännettäessä esteelle.

Estekaarteet ovat ja eivät ole kouluratsastusta
– Kaarteissa tärkeää on tie ja rytmi kuten kouluratsastuksessakin. Esteradan laukka on usein nopeatempoisempaa kuin vastaava kaarre kouluratsastuksessa, siksi junioriratsastajien olisi hyvä harjoitella myös sileällä kaarteita ja kääntymisiä estetemmossa. Usein kaarteissa esteiden väleissä hevonen on pidettävä hieman suorempana kuin kouluratsastuksessa, erityisesti uusintoja ratsastaessa. Esteradalla hevosen on tultava täysin suoralla kropalla esteelle, mitä aikaisemmin saa hevosen suoristumaan kaarteesta ulos tullessa, sitä parempi. Sen takia usein hevosta ei kannata ainakaan liikaa asettaa tai taivuttaa kaarteen mukaan, koska suoristaminen estetemmossa olisi liian hidasta. Tärkeää on kuitenkin pitää laukassa hyvä tasapaino, muistuttaa valmentaja Nevala.

Rataharjoittelu on juniorille tärkeää
Kari kertoo että valmentaa junioreita suurimmaksi osaksi rataharjoituksin:
– Kilpailut käydään esteradoilla, ei yksittäisillä esteillä. On tärkeää että sekä ratsastaja ja hevonen löytävät helposti oikean rytmin, viihtyvät radalla, eivätkä ylläty kilpailuissa eteen tulevista usean esteen tehtävistä. Esteratsastuksen osalta lajiharjoittelu on lähinnä rataratsastusta ja sen säännöllinen harjoittelu auttaa junioria rentoutumaan kilpailuissa parhaan mahdollisen tuloksen saamiseksi.

Katso alta millaisen ratatehtävän Kari rakensi juniorivalmennettavalleen Pauliina Holmille:

Valmentaja: Kari Nevala
Kari on kilpaillut ja valmentanut Saksassa kansallisella ja kansaivälisellä tasolla 13 vuoden ajan. Kari on erikoistunut uraansa aloittelevien junioreiden ja nuorten ratsastajien systemaattiseen valmentamiseen. Hänen valmennettavansa ovat menestyneet hyvin kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Lisäksi sydän sykkii erityisesti nuorten lahjakkaiden hevosten kouluttamisen parissa. Kari onkin kouluttanut useita nuoria hevosia kansainväliselle huipulle asti. 

Ratsukko: Pauliina Holm ja LRK Beckham
Pauliina kilpailee vuonna 2017 ensimmäistä kauttaan juniorina. Vuonna 2016 hän kilpaili lapsiratsastajana menestyksekkäästi mm. voittaen lapsiratsastajien SM-hopeaa, lapsiratsastajien hallimestaruus kultaa ja Miniderbyn.