Jokainen ratsastaja haluaisi mukautua vielä paremmin hevosen liikkeisiin. Kun katsot huippuratsastajia, näyttää siltä, etteivät he liiku satulassa lainkaan. Tämä ei ole kuitenkaan totta, vaan kauniin istunnan saa olemalla jäntevä, mutta kuitenkin rento ja joustava. Jos yrität olla täysin liikkumatta, on lopputulos se, että pompit satulassa vielä pahemmin.
Toisilla hevosilla on mukavammat liikkeet ja toisilla hevosilla saattaa olla hyvinkin haastavaa istua. Ajattele positiivisesti, kun opit istumaan hankalammassakin ravissa, istut vielä paremmin istunnan kannalta helpommillakin hevosilla. Hevosta ei saa kuitenkaan ”kiusata” liikaa istuntaharjoittelulla, jos esim. istuminen ravissa on sinulle hankalaa, harjoittele lyhyitä pätkiä harjoitusravia ja mene suurimmaksi osaksi kevyttä ravia. Tee istunnan harjoittelusta, sekä sinulle että hevoselle hauskaa!

Hyvä mukautuminen hevosen liikkeisiin vaatii rentoa asennetta. Kuvittele, että kelluisit aallokon mukana. Hevosen täytyy tuntea että ratsastaja elää liikkeessä mukana, eikä istu liikettä vastaan. Älä purista itseäsi satulaan, mieti että vain painovoima pitää sinut satulassa, muuta ei tarvita.

Mukautuminen lähtee rennoista lonkista ja joustavasta lantiosta. Venyttele hyvin lonkat ja lantio. Usein erityisesti istumatyötä tekevällä lantion ja lonkkien alueen lihakset ovat liian kireinä ja estävät liikkeeseen mukautumisen.

Mukautuminen tapahtuu jostain kohtaa kroppaa, yhdellä heiluu jalat, toisella kädet, kolmannella pää, jonkun keskivartalo vatkaa. Pakottaaksesi jouston lähinnä lantioon ja lonkille, jäntevöitä, pakota paikoilleen väärässä paikassa oleva heiluva liike  – rentoudu – mieti joustoa lantiolle.

Älä purista tai jännitä. Ratsastuksen aikana tee tarkistuksia itsellesi: vedänkö ohjista, puristanko polvilla, jännitänkö reisiä tai pakaroita. Kaikki lihasjännitys estää mukautumasta hevosen liikkeisiin. Rentoudu, anna liikkeen lainehtia läpi istunnan. Älä jännitä sitä vastaan tai yritä saada ryhtiä liialla lihasjännityksellä.

Vahvat keskivartalon lihakset tekevät istunnasta jäntevämmän ja ovat hyvän tasapainon edellytys. Jäntevyyden tasoa säätelemällä saat istuntasi mukautumaan paremmin siirtymisissä, kokoamisessa, hypyn päällä, kevyessä istunnassa, keskiaskellajeissa jne. Jos ratsastaminen ei saa keskivartalon lihaksiasi tarpeeksi vahvoiksi, voit vahvistaa niitä vielä punttisalilla tai vaikkapa tanssiharrastuksella.

Oikea ratsastusasento tekee mukautumisen mahdolliseksi. Mieti mitä istunnassasi olisi korjattavaa. Esimerkiksi katseen siirtäminen hevosen kaulasta eteenpäin auttaa oikean tasapainon löytämisessä. Oikea tasapaino auttaa rentoutumaan kohti parempaa liikkeeseen myötäämistä.

Tahdikkaan ja eteenpäinpyrkivän hevosen selässä on helpompi istua. Katso että hevosesi on hyvin pohkeen edessä ja on kuuliainen pienille avuille. Laske tahtia ja katso että se säilyy tasaisena. On helpompi antaa lonkkien liikkua tasaisessa tahdissa. Ja niinhän se on – ratsastuksen kauneus on tahdissa ja tasapainossa!