Ratsastuksen MM-kilpailuissa Suomi on päässyt mitaleille kahdesti, toinen mitaliratsukko on Kyra Kyrklund ja Matador.
Vuonna 1979 näki päivänvalon musta orivarsa, orivarsa syntyi Tanskassa Georg Möllebjergin tallilla. Me kaikki olemme kuulleet tästä mustasta orista, sekä Kyran ja orin tarinan. Ja jos jostain syystä et ole kuullut, nyt on korkea aika!
Ensimmäisen kerran Kyran ja Matadorin ”Matti” tiet kohtasivat kun Matador oli valmistautumassa ori testeihin Herningissä. Kyran huomio kiinnittyi tähän tummaan orivarsaan, mutta nuorella ratsastajalla ei ollut varaa hevoseen.
”Näin Matadorin ainoastaan liikkuvan vapaana mutta sillä oli todella hyvä tasapaino ja erittäin iso persoona. Pidin siitä kovin, mutta oli minulle aivan liian kallis” Kyra Kyrklund
Vietettyään muutamia vuosia Ruotsissa, Kyra palasi suomeen ja perusti oman tallin Helsinkiin, Ruskeasuolle. Yksi hänen asiakkaistaan Heikki Soras, kertoi aikeistaan haluta ostaa nuori ori. Kyra oli juuri tällöin palannut Tanskan matkalta jolloin oli tavannut Matadorin ensimmäisen kerran joten hän kertoi Sorakselle Matadorista. Soras matkusti Tanskaan ja osti oriin. Soras oli hevosmyyjä, joten Kyra tiesi ettei Matador tulisi hänelle kilpahevoseksi, hänen oli vain tarkoitus kouluttaa ori, jonka jälkeen se myytäisiin.
Nuori Matador ei jäänyt ihmisille mieleen ja eikä vakuuttanut moniakaan liikkeillään. Mutta orin tasapaino haki vertaistaan ja Kyra on kertonut ihmisten jotka orilla ratsastivat sanoneen: on kuin ajaisi luksus autolla jossa automaattivaihteisto ja tehostettu ohjaus.
Koulutuksen alkaessa Matador oli hyvin herkkä ja energinen ratsastaa, mutta ei koskaan säikky. Matador oli herkkä äänille, joten koulutuksen alkuvaiheessa Kyra sekä Matin hevosenhoitaja tekivät paljon töitä sen suhteen että Matador tottuisi ääniin isoissa kilpailuissa.
Matti oli nopea oppija, Piaffin ori oppi 5-vuotiaana matkalla kotiin maastosta, koska ori ei halunnut kävellä kotiin. Kyra sanoo laukan ja vaihtojen olleen Matadorin suurin ongelma, mutta ajan kanssa nämäkin alkoivat sujua ja vaan paranivat ajan myötä.
Kyra ja Matador starttasivat GP tasolla Matin ollessa vasta 7-vuotias. Kyra sanoi että ”temput” eivät olleet mikään ongelma, vaan enemmänkin orin keskittymiskyky. Vaikka ensimmäisessä GP startissa oli rikkeitä, myös tuomarit näkivät hevosen potentiaalin ja ratsukon sijoitus oli 2.! He myös voittivat seuraavan päivän vapaaohjelman niin tuomarien kuin katsojienkin silmissä!
Matadorilla oli pian oma faniklubi jossa oli 3000 jäsentä! Erittäin suuri määrä aikana ennen somea. Kyra sanoi ihmisten ihastuneen Matin karismaan, se osasi ottaa ihmisiin katsekontaktin. Kukaan ei ohittanut Matadoria katsomatta sitä toisenkin kerran, olit sitten hevosihminen tai et. Kyra sanoo Matin olleen risteytys huippu-urheilijaa ja nallekarhua, pehmeä mutta vahva.
Kouluratsastuksessa olemme tottuneet näkemään hevoset letitettyinä sykeröille myös otsaharjastaan, mutta Matadorin muistamme aina etutukka vapaana. Kyra kertoo että Matadorin otsatukka oli niin paksu että sykerö sai orin näyttämään sammakolta, yksissä kisoissa Kyra jätti otsatukan letittämättä ja näin siitä tuli Matadorin ”tavaramerkki”.
Hevosen omistaja halusi myydä Matadroin, tämähän oli hevosen omistajan, Soraksen alkuperäinen tarkoitus. Koko suomen ratsastuskansan onneksi oriin omistajiksi tulivat Kytäjän Kartanon omistajat Karmavuot, Kyra ja SRL.
Matadorin henki vaarassa… 1989 Matador matkasi Suomeen lomalle Ruotsin kansallisten kisojen jälkeen (jossa voitti kaikki luokat joihin osallistui!). Matador oli väsynyt ja menetti ruokahalunsa, hevonen oli saanut suolikierteen, ainoa vaihtoehto oli leikkaus, joka tänäpäivänäkin on vaativa leikkaus ja toipuminen on pitkä, vuonna 1989 näitä leikkauksia tehtiin erittäin harvoin. Poliisisaattueella (tallin vieressä oli poliisiasema) Matador kiidätettiin eläinlääketieteelliseen sairaalaan leikattavaksi. Kaikkien onneksi leikkaus ja toipuminen suijui erittäin hyvin, mutta vaara oli jälleen kulman takana odottamassa. Matadorille tuli tyrä, tyrä oli leikattava mutta koska ähkyleikkauksesta oli vain muutamia viikkoja aikaa, kukaan ei uskaltanut suorittaa leikkausta. Kyra kertoi että he pyysivät apua/konsultaatiota ympäri maailmaa, mutta ainut joka oli halukas yrittämään leikkausta oli Ruotsin eläinlääketietteellisen sairaalan lääkäri Harry Petterson. Matador kuljetettiin Ruotsiin ja leikkaus suoritettiin onnistuneesti.
Comeback
Maailmalla liikkui huhuja että Matador olisi menehtynyt ja ihmiset eivät uskoneet Kyraa kun hän kertoi että treenit ovat alkaneet ja Matador palaa vielä kilpakentille. Vain harva palaa entiselle tasolleen ähkyleikkauksen jälkeen ja Matador teki sen vielä super ajassa!
Maailmanmestaruus kilpailuissa 1990 Tukholmassa Kyra ja Matador palasivat areenalle, hevonen oli täysin keskittynyt, suoritti GP liikkeet vaivattomasti ja täpötäysi katsomo olympiastadionalla todisti kun Kyra ja Matador tanssivat MM hopea mitalille! Edes kultamitalin voittaja ei saanut sellaisia aplodeja ja kunnianosoituksia kuin Kyra ja Matador.
”Tukholma oli ehdottomasti minun ja Matadorin paras menestys. Ei siksi että voitimme MM hopeaa, vaan siksi että Matador oli palannut maailmanhuipulle ähkyleikkauksesta”
MM kilpailuden jälkeen Kyra ja Matador pääsivät villillä kortilla World Cupin finaaliin Pariisin. Siellä Kyra ja Matador esittivät kuuluisan kür ohjelmansa joka oli FEI:n sääntöjen rajamailla. Piaffi – piruetti joka vaihtui laukkapiruetiksi, sekä Kyra ratsasti piaffia ja passagea yhdellä kädellä. He voittivat tämän WC finaalin.
Tältä ratsukolta odotettiin suuria, mutta kohtalo päätti toisin, Matadorin suurin osaomistaja, Kytäjän Kartano, joutui rahallisiin vaikeuksiin, näinollen Matador myytiin.
”En halua laittaa hevosiani paremmuus järjestykseen, ne ovat kaikki ystäviä. Kaikki erilaisia ja kukaan ei ole parempi kuin toinen. Mutta hevonen jolla on ollut niin iso osa elämässäsi kuin Matadorilla oli, se suhde on erilainen”
Matadorin kilpailu-ura päättyi 14-vuotiaana. Viimeisiksi vuosikseen Matador palasi kasvattajalleen Tanskaan. Huhtikuussa 2002 Matador menehtyi.
”Uskon että Matador toi kouluratsastuksen Suomen kartalle. Suomalaiset ovat urheilukansaa ja Matadorista tuli hevonen jonka kaikki tunnistivat. Parina edustimme yhtälöä ”kaikkia todennäköisyyksiä vastaan”. Uskon että annoimme monille ratsastajille uskoa siihen että suomalaisella sisulla ja lujalla tahdolla pääsee pitkälle. Matador näytti minulle tämän, että kaikki on mahdollista. Uskon että Matadorin ja minun yhteinen taival oli kohtalon puuttumista peliin, näin oli tarkoitettu.”
Lähde: Silke Rottermann – www.eurodressage.com