Pavon ruokinta-asiantuntija Mintti Hassinen vastasi Hevostiimin elektrolyyttikysymyksiin ja kertoo parhaat vinkit kesäpäivän elektrolyyttijuomaan!

Hevonen tarvitsee hellesäillä hikoillessaan hien mukana poistuvia kivennäisaineita eli elektrolyyttejä (kalsium, magnesium, natrium, kalium ja kloridi).  Hevonen saattaa hikoilla jopa kymmeniä litroja! Jos hikoillessa menetettyjä elektrolyyttejä ei korvata, saattaa syntyä puutosoireita, kuten lämmönsäätelyn ongelmia, joka saattaa johtaa lämpöhalvaukseen, lihaskramppeja, väsymystä, vapinaa, lihaskipua ja suorituskyvyn laskua.

1. Milloin pitäisi hevoselle syöttää elektrolyyttejä?
Elektrolyyttien tarve on pitkälti hevoskohtainen. Yleensä tarve kasvaa erilaisissa nestetasapainon häiriötiloissa kuten helteellä, kovissa urheilusuorituksissa, kuten kilpailuissa sekä esim. voimakkaan ripulin yhteydessä. Hevosen elimistö luovuttaa runsaasti suolojaan sen hikoillessa tai ripuloinnin yhteydessä. Suurimmassa riskiryhmässä ovat ehdottomasti kilpahevoset, näistä oleellisimpina ehdottomasti kenttähevoset kuumina kesäpäivinä.

2. Mikä on tärkeää valittaessa elektrolyyttivalmistetta?
Imeytymisen nopeus sekä aste. Valmistusaineiden orgaaniset lähteet ovat ehdottomasti etuna imeytymiselle. Myös maittavuus on tärkeää. Hyvä elektrolyyttivalmiste maistuu sellaisenaan. Kivennäisaineita on oltava sopivassa suhteessa toisiinsa ja hevosen kokonaistarpeeseen nähden.

3. Onko elektrolyyttivalmiste hevoselle maittavaa?
Suolatasapainon järkkyessä elektrolyyttivalmisteet maistuvat hevosille helposti jo juomaveteen sekoitettuna. Kovin nirsoille ja haluttomille, esim. kisamatkoilla stressaaville hevosille elektrolyytin voi yrittää juottaa jonkun hevoselle mieleisen maun myötä (melassivesi, mash, päärynä- tai omenamehu tms). Sen voi myös sekoittaa pieneen vesimäärään ja annostella tahnana esim. ruiskulla suoraan suuhun. Runsaasti hikoillessa elektrolyyttien syöttämisen seurauksena hevoselle maistuu myös vesi paremmin.

elyte

Pavo Elyte on maittava elektrolyyttivalmiste

4. Pavon elektrolyytti sisältää myös C-vitamiinia, miksi?
C-vitamiini on antioksidantti, jota hevosen elimistö normaalitilanteessa tuottaa riittävän määrän. C-vitamiini ja metalli-ioni kuitenkin vaikuttavat toistensa imeytymiseen. Näin ollen kun elektrolyyteistä tulee pulaa, myös C-vitamiinin tarve kasvaa. C-vitamiini ja rauta siis edesauttavat toisiaan imeytymisessä.

5. Onko siitä haittaa jos syöttää elektrolyyttejä hevoselle varmuuden vuoksi?
Kaikki ylimääräiset ravintoaineet, pitkään ja runsaasti ylisyötettynä rasittavat tietenkin elimistöä. Suoranaista haittaa varmuuden vuoksi syöttämisestä ei ole, joskin annostusohjeita ei silloinkaan tule ylittää. Kuten yleensäkin, käytön yhteydessä tulee huolehtia erityisesti että hevosella on tarjolla raikasta vettä koko ajan. Jos hevonen on selvästi riskiryhmässä, ennakoiva syöttäminen on huomattavasti pienempi riski kuin elimistön suolojen selvä vaje.

Katso lisää www.pavorehut.fi