Kilpailumaksut ovat puhuttaneet ratsastajia muutaman viime vuoden ajan. Jos hevosen omistaminen on jo kallista lystiä, kisahevosen omistaminen vie lähes vararikkoon. Suomessa on äärimmäisen hankalaa päästä edes omilleen, vaikka pärjäisikin kilpailuissa oikein hyvinkin. Hevosen omistajat eivät jaksa leikkiä mukana kovin kauan aikaa, viimeistään parin vuoden maksujen jälkeen ymmärretään että ainoa tapa tehdä hevosesta rahaa tai edes lopettaa kulujen juokseminen, on myydä se pois.

Kuten Wegelius Hevostiimin kolumnissaan ”Raha ja ratsastus” kirjoitti, ei hevosesta hyödy rahallisesti mitään, hyöty tulee immateriaalisessa muodossa. Ja kilparatsastushan on hauskaa, parasta mitä suurin osa ratsastajista tietää. Onnistunut kaksiminuuttinen radalla pyyhkii pois kaikki hankaluudet, aikaiset herätykset, tunnit talikon varressa, hevosen sairastamiset, karmeat pakkasaamut, pieleen menneet suoritukset. Se kaksiminuuttinen radalla on kuin huumetta, sitä täytyy saada lisää ja lisää, mahdollisimman useana viikonloppuna, mahdollisimman monella hevosella, korkeampaa, kovempaa, isoimmissa kisoissa, ulkomailla, mestaruuskilpailuissa.

Kilparatsastajat ovat addikteja, jotka ovat valmiita laittamaan viimeisetkin pennit likoon, saadakseen taas uuden kaksiminuuttisen. Koska vieroitushoitoja ei ole, eikä korvaavia huumeita saatavilla, mahdollistaa se sen, että huumaava kaksiminuuttinen voidaan hinnoitella aina vaan kalliimmaksi.

kuitti_kisatHuomenna on kauden ensimmäiset Ypäjän hallikisat. Tästä eteenpäin, aina marraskuulle asti suurin osa kilpailijoista tietää, että hintavia kaksiminuuttisia on taas tarjolla. Osa joutuu väkisinkin rajoittamaan käyttöä, osa on valmis myymään vaikka mummonsa ja osalle homma ei ole vielä kallista nähnytkään.
Mitä sitten kaksiminuuttinen tänä viikonloppuna maksaa?
3 luokkaa (la 120 ja su 120 + 130) ilmoittautumis- ja lähtömaksut yht. 120e
Eläinlääkäri maksut 2pvä, yht. 12e
Turvallisuusmaksut 2pvä, yht. 12e
Pelkästään nämä maksut tekevät yhteensä 144e, eli 48e/rata
Lisäksi tietysti matka oli pitkä eli saavuttiin paikalle jo perjantai-iltana:
Hevosen majoitus 2 yötä, yht. 84e
Ihmisen majoitus (Ypäjä Hevosopiston paketti) ja ruokailut yht. 165e
Nämä kun lisätään edelliseen laskelmaan, tulee viikonlopun hinnaksi 393e eli yhden radan hinnaksi 131e.
Tietysti kilpailupaikalle on myös päästävä. Tänne tultiin 100km päästä ja auto vie traileri perässään dieseliä 17l/100km, edestakaiseen matkaan menee siis dieseliä 34l eli päivän hinnalla n. 54e.
Jos mukana ei ollut hevosenhoitajaa, eikä lasketa buffasta ostettuja kahveja, tuli viikonlopun hinnaksi vähintään 447e, yksi rata maksaa siis 149e.

Esimerkissä käytetty kilparatsastaja kuuluu siihen harvinaiseen kastiin, joka yrittää voittaa edes osan rahoja takaisin, niinpä kun näistä luokista kaksi on aikaluokkaa ja yksi kahden vaiheen luokka, kuluttaa hän viikonlopun radoilla aikaa yhteensä n. 210sekuntia, joista jokainen sekunti maksaa yli 2 euroa. Jo senkin takia kehotan käyttämään ajan radalla, jokaisen sekunnin, tarkasti hyväkseen. Sen on syytä olla hauskaa, parasta maailmassa, koska on se ainakin järjettömän kallista.

Esimerkki ratsastaja on normaali kilpaileva harrasteratsastaja, joka saapui kilpailuihin yhdellä hevosella ja trailerilla. En nyt edes lähde masentamaan teitä laskelmilla ammattilaisten kuluista, jotka kilpailevat useimmilla hevosilla. Tietysti ammattilainen myös todennäköisemmin voittaa nämä luokat, mutta voitoillakin katetaan vain murto-osa kilpahevosten kuluja.

On helppo osoittaa syyttävällä sormella kilpailujärjestäjiä kohtaan. Uskon kuitenkin yrittämisen vapauteen, ja jos kilpailujen järjestäminen olisi kultakaivos, uskoisin että tarjonta lisääntyisi ja hintakilpailun myötä hinnat laskisi. Vai ovatko kaikki samalla asialla ja kilpailuaddikti on valmis maksamaan mitä tahansa?

On ehkä kuitenkin saavutettu se kohta, kun pahimmatkin kaksiminuuttisesta riippuvaiset ovat heränneet siihen, ettei heillä ole varaa ylläpitää näin kallista riippuvuussuhdetta. Kilparatsastajat vaativatkin Suomen Ratsastajainliitolta SRL:ltä toimia, että kilpailumaksut olisivat kohtuullisia.

shekki

Kilparatsastajien valitus saattaa kuulostaa häiritsevältä piipitykseltä, mutta siihen nähden kuinka paljon kilparatsastajat syytävät rahaa vuosittain liittoon, olisi heidän vaikerrustaan syytä kuunnella. Jos kilpailijamäärä pysyy samana tänä vuonna kuin viime vuonna, ja lasketaan yhteen tämän päivän hinnoilla este-, koulu ja kenttäratsastajien kilpailuluvat, hevosten kilpailuluvat ja liiton kahden euron starttimaksut, tulee summaksi noin. 800 000 euroa vuodessa. Kun liiton tuotot ovat noin 3 miljoonaa vuodessa, voidaan katsoa että kilparatsastajat tuovat rahaa taloon n. 27% vuotuisesta liikevaihdosta.

Melkein miljoonalla eurolla kilparatsastajat saivat mm. liiton päätöksen ruusukeluokkien hieman alennetuista kilpailumaksuista.
Melko kallista?

Kilpailuterveisin ja nautinnollisia kaksiminuuttisia,
Kari Nevala

Hevostiimiläinen