Puomikoulu on 10 osanen sarja, jossa harjoitellaan puomi- ja kavalettityöskentelyn perusasioita videoiden, artikkelien sekä tehtävien avulla. Tässä neljännessä osassa harjoitellaan ravipuomeja kaarevalla uralla. Ravipuomit kaarevalla uralla, esim. ympyrällä ovat erinomainen harjoitus sekä hevoselle että ratsastajalle.

Ravipuomit kaarevalla uralla:

puomi_kaareva_1111214

Kaareva ura keskeltä puomeja ja kartioiden asettelu.

+  Venyttelevät hyvin hevosen koko ulkokylkeä. Kuten normaalissakin kouluratsastuksessa, kaareva ura venyttää hevosen ulkokylkeä ja ulkopuolen lapa venyy eteenpäin sekä ulkopuolen takajalka venyy syvemmälle hevosen alle.  Puomeilla kaarevalla uralla tämä korostuu, kun hevosen täytyy venyttää sekä nostaa ulkopuolen etu- ja takajalkaa.

+  Kaarevalla uralla puomeilla huomaat onko tiesi hyvä – puomit eivät valehtele. Jos pysyt kaarella aina jokaisen puomin keskellä, on kaari tasainen.

+  Opit asioita hevosestasi ja sen hetkisestä koulutustasosta. Huomaat esim. puolierot (toinen ulkokylki venyy paremmin kuin toinen), kaatuuko hevonen sisäpohjetta vastaan, taipuuko se pehmeästi, oikooko yms.

puomitkaareva_lyh_111214

Koottu ravi, kaareva ura puomeilla sisäkaarteessa ja kartioiden asettelu.

+  Ravipuomeja kaarevalla uralla voit tulla kuten muutenkin ravipuomeja: harjoitusravissa, kevyessä ravissa tai kevyessä istunnassa, kuitenkin kevyessä ravissa on helpoin pitää tahti.

+  Puomien väli tulee olla normaalissa ravissa normaali, eli puomin keskikohdasta keskikohtaan hevoselle 1,2-1,4m. Mikäli harjoittelet lyhentämistä, käytä sisäkaarretta (tarkista mitat, n.10-20cm lyhyemmät) ja jos taas pidennät ravia, käytä ulkokaarretta (tarkista mitat, n.10-20cm pidemmät).

Harjoitus: Katso alla oleva video ja tee sama harjoitus. Tee kolmen puomin kaarevan uran harjoitus pääty- tai keskiympyrälle. Käytä kuvan ja videon mukaisesti tötsiä/ kartioita tms. auttamassa uran ratsastamisessa (kuva 1). Muista katse – tie – ulkopohje kääntävänä apuna -ä tahti. Tee harjoitus ensin kevyessä ravissa, jolloin tahdin pitäminen on helpompaa.

Lisätty ravi, kaareva ura puomeilla ulkokaarteessa ja kartioiden asettelu.

Lisätty ravi, kaareva ura puomeilla ulkokaarteessa ja kartioiden asettelu.

Kun harjoitus onnistuu normaalissa ravissa molempiin suuntiin, siirrä tötsät sisemmälle ympyrää, niin että ne auttavat käyttämään sisäkaarretta (kuva 2). Harjoittele ravin lyhentämistä sisäkaarteessa molempiin suuntiin. Tämän jälkeen siirrä tötsät määrittämään ulkokaarretta (kuva 3)  ja harjoittele ravin pidentämistä puomeilla kaarevalla uralla molempiin suuntiin. Kirjaa ylös, mikä oli helppoa ja mikä ei? Miksi?

Edelliset osat:
Puomikoulu 1 – Perusasiat ravipuomeista
Puomikoulu 2 – Suora hevonen
Puomikoulu 3 – Siirtymiset

Katso kaikki PUOMIKOULUN osat!