Mitä oikeasti tarkoittaa rento mutta jäntevä istunta? Jo normaalissa perusistunnassa tarvitaan rentoutta ja staattista jäntevyyttä. Lihasten rentous antaa hevoselle vapauden liikkua rentona ja pehmeänä eteenpäin, kun taas staattinen jäntevyys pitää ratsastajan satulassa ja istunnan paikallaan horjumatta.
Tarvitaan paljon harjoittelua, että ratsastuksessa saavutetaan tasapaino rentouden ja jäntevyyden välillä. Oheinen kuva saattaa kuitenkin selventää valmentajan sanomaa.
- Rentouta lantio ja anna lantion ja lonkkien liikkua hevosen liikkeen mukana. Tunne istuinluut, mutta älä purista pakaralihaksilla.
- Syvät vatsalihakset ja selkälihakset pitävät istunnan vakaana. Tässä tarvitaan keskivartalon staattista jäntevyyttä.
- Hartioiden täytyy olla oikeassa linjassa istunnan päällä. Mikäli hartiat ovat liian edessä tai takana vaikuttaa se lantion asentoon ja näin painoapuun. Rentouta rintalihakset ja avaa olkapäät taakse.
- Reiden paikka määrittää pohkeen oikean asennon. Rentouta lonkat ja paina reidet alas oikealle paikalleen. Kun valmentaja sanoo jalka alas, hän tarkoittaa tätä. Hyvin usein lonkan koukistajat ovat liian kireät oikean istunnan saavuttamiseksi, muista siis venytellä!
- Pidä pohjelihas rentona, anna jalan laskeuta alas.
Ratsastajan täytyy pystyä tahdon alaisesti rentouttamaan ja tarvittaessa jännittämään tiettyjä yksittäisiä lihasryhmiä, ilman että ne vaikuttavat muihin lihaksiin. Eli ratsastajan täytyy voida antaa pohjetta ja rentouttaa jalka ilman, että se kiristää hartioita. Tai ratsastajan täytyy voida jännittää keskivartalon lihaksia, mutta rentouttaa lantion lihakset samaan aikaan. Tämä vaatii paljon tahdonalaista harjoittelua, kunnes osa tulee automaattisesti liikemuistista. Voit harjoitella eri lihasten jännittämistä ja rentouttamista myös vaikka televisiota katsellessa!
Lähde / kuva :
Happy Horse Training